Tržaška

Gospodarsko sodelovanje med državama se krepi

Gospodarsko sodelovanje med državama se krepi

Piše Matevž Čotar / Minister RS Počivalšek na obisku

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Zdravko Počivalšek se je v petek, 12. julija, mudil na delovnem obisku v Trstu. Celodnevni obisk, ki ga je organiziralo Slovensko deželno gospodarsko združenje, je bil namenjen krepitvi nadaljnjega gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in deželo Furlanijo Julijsko krajino ter sodelovanju z gospodarstveniki slovenske narodne skupnosti v Italiji. V jutranjih urah je obiskal podjetje Illycaffe’, kjer je imel kratek sestanek z izvršnim direktorjem podjetja dr. Massimilianom Poglianijem in si ogledal predelavo kave z direktorjem ustanove Universita’ del Caffe’ Morenom Fainom.
Po obisku se je minister na delovnem kosilu srečal z vodstvom Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ). Predsednik SDGZ Robert Frandolič je ministru predstavil združenje in delovanje ter ga spremil na sedež, kjer so ga, po ogledu prostorov, v sejni sobi čakali predstavniki nekaterih podjetij slovenske narodne skupnosti v Italiji. Predsednik je bil zelo počaščen in zadovoljen z obiskom ministra, s katerim so se pogovarjali o sedanjih težavah in prihodnjem sodelovanju s slovenskimi ustanovami. Frandolič je povedal, da je čas za skupno razvijanje prostora ob meji in da postane le-ta gospodarsko ploden in primeren za naša podjetja in podjetja v matični državi. SDGZ od nekdaj deluje kot most med Deželo FJK, Italijo, Slovenijo in tudi Avstrijo. “Pripravljeni smo sodelovati in krepiti odnose z vsemi”, je zatrdil predsednik.
Sledilo je bilateralno srečanje s Sergiom Emidiom Binijem, odbornikom za gospodarske dejavnosti in turizem Dežele FJK. Srečanje se je nekoliko zavleklo čez predviden urnik, s čimer je bil sicer zadovoljen minister Počivalšek, ki nam je potrdil, da je bil sestanek zelo produktiven. Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Italijo se vsako leto veča, gre skoraj za 10 milijard trgovinske izmenjave in pomembnih investicij. Govor je bil tudi o nadaljnji krepitvi sodelovanja z različnimi skupnimi projekti, kot so npr. Kanin, pešpot ob Soči, Pot miru, čezmejna kolesarska proga itn. Vse te projekte bi radi skupno predstavili Evropski uniji in na ta način dokazali ter obenem bili za zgled, kako se lahko uspešno gradi ob mejah na gospodarskem področju. Posebno zadovoljstvo s srečanjem je izrazil tudi odbornik Sergio Bini, ki je potrdil, da se je sestanek zavlekel, ker so govorili o konkretnih dejavnostih in projektih. “Danes smo govorili o gospodarstvu, ekonomiji, turizmu, evropskih projektih. Prepričan sem, da slovenska in italijanska realnost lahko skupaj sodelujeta še bolje in skupno lahko tudi uspešno nastopata na mednarodnem trgu”, je sklenil odbornik. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

19.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!