Goriški skavtski tabori

Piše: Radostna puma, Zanesljivi bober

Skavtski tabor roverjev in popotnic / Peš po očarljivi “poti bogov”

Tudi letos se je skupina goriških skavtov odpravila na poletni potovalni tabor, ki se ga je udeležilo 15 roverjev in popotnic ob spremstvu štirih voditeljev. V šestih dneh, od 18. do 23. julija, je skupina opravila pohod Via degli Dei. Pot predvideva prehod nekaterih gričev, ki nosijo ime po grških in rimskih bogovih, zaradi katerega je dokaj poznana in priljubljena italijanska pot prevzela tudi tako ime. Večji del poti so trgovci večkrat prepotovali že v rimskih časih; ob hoji v gozdu lahko še danes opazimo tudi nekatere tlakovane dele poti rimske ceste Flaminia Militare. Ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja pa so nekateri bolonjski pohodniki začrtali daljšo pot, ki se preko Apeninov vije od Bologne do Firenc. Celotna pot sicer predvideva 130 km dolg pohod. Zaradi omejenega časa pa so goriški skavti začeli s hojo v Monzunu (Mons Iovis), ki se nahaja približno 40 km po Bologni. Skupina skavtov se je med hojo pod pekočim toskanskim soncem srečala s številnimi zgodovinskimi zanimivostmi še predvsem iz srednjeveškega obdobja. Goriški klan je sklenil načrtovano pot v Firencah, kjer je prespal še zadnjo noč v šotorih. Zadnji dan so si klanovci in voditelji privoščili krajši ogled glavnih zanimivosti Firenc. Skupnost RP se je v Firencah srečala z nekaterimi člani klana iz stega Firence 8, s katerimi je delila različne skavtske navade, pesmi in bane, kar je še bolj obogatilo enkratni potovalni tabor med očarljivo toskansko pokrajino.

Poletni potovalni tabor se je iztekel brez večjih težav, izkušnja se je izkazala za zelo pozitivno; goriški klan namreč prisrčno svetuje Vio degli Dei vsem, ki bi se radi podali na daljši pohod in ob tem še uživali lepoto bogate italijanske kulturne dediščine.

Skavtski tabor volčičev in volkuljic / Pustolovski boj za svobodo v Sherwoodskem gozdu

Drugi teden julija smo volčiči, volkuljice in voditelji preživeli pet pustolovskih dni v Žabnicah. V skromni zasedbi smo se najmlajši člani skavtske organizacije borili z Robinom Hoodom proti neusmiljenemu kralju Ivanu, ki nam je grozil z nesmiselnimi davki in nam na tak način omejeval svobodo. Spoprijateljili smo se z dobrimi državljani, ki so nam bili v veliko pomoč v boju proti Šerifu in njegovim pajdašem. S skupnimi močmi smo zlobneže navsezadnje premagali ter na tak način povrnili svobodo Sherwoodskemu gozdu in okoliškim vasem. Ob zmagi nas je obiskal kralj Rihard, ki se je vsakemu posebej zahvalil in dodelil častni viteški naziv. Skavtiči so bili vseskozi zaposleni z raznoraznimi igrami, dejavnostmi in izleti. Najbolj so bili zadovoljni drugi dan tabora, ko so se preizkusili po rizičnih poteh v zabaviščnem parku v kraju Sella Nevea (na Žlebeh), popoldne pa sta sledila kopanje in “plovba s pedalò-ji” v Rabeljskem jezeru.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme