Goriška: peš, s kolesom in kajakom

Piše:

Gorica Še vedno aktualen vodnik

V Trgovskem domu so v ponedeljek, 25. marca, ponovno predstavili vodnik GO 3D, ki ga je Slovensko planinsko društvo Gorica pred 12 leti izdalo ob 100-letnici delovanja. V sproščenem pogovoru s časnikarjem Albertom Voncino so nekateri avtorji vodnika, in sicer Marco Lutman, Dino Paulin in Robert Makuc, povedali, kako je vodnik nastal, kaj so želeli z njim sporočiti in zakaj je še danes zelo aktualen.

Goriško pokrajino so želeli strniti v vodnik, ki bi bralcem dal vpogled v naravne lepote, ki jih imamo v okolici Gorice oz. ki jih lahko raziskujemo peš, s kolesom in kajakom. Gorica ima neverjetno lego. V neposredni bližini imamo nižje hribe, kot so Sabotin, Škabrijel, Sv. Gora, pa tudi možnost izletov v Brda in na Kras. Če se malo oddaljimo, pa srečamo že Trnovski gozd in tisočake, na drugi strani pa morje, je opozoril nekdanji predsednik SPDG Marco Lutman. Vodnik je želel, in pravzaprav želi še danes, biti promocija našega zelo bogatega območja, nekaj, s čimer se lahko ponašamo in česar Goričani žal ne znamo dovolj izkoristiti, je dodal Lutman. Dino Paulin je nato natančno orisal pohodniške in kolesarske izlete iz vodnika, ki je zaradi podrobnih opisov in slikovnega gradiva še vedno zelo sodoben pripomoček. Namen je bil obdelati Goriško brez državne meje, zato je vodnik tudi čezmejen in dvojezičen, kar je prav gotovo dodana vrednost za naše večkulturno okolje. Pohodniški izleti so pravzaprav družinski izleti, saj gre za lažje ture, primerne za vsakogar (Krminska gora, Sabotin, Trstelj, Mali Golak …). Kolesarski izleti pa so zahtevnejši. Opisani sta poti od Brd prek Korade do Sabotina, na zahodu od Banjške planote do Vodic ter izlet po Krasu. Izkušeni kajakaš Robert Makuc pa je omenil izlete s kajakom po reki Soči in Vipavi. Kajak je pri nas manj priljubljena disciplina in zelo malo razvita predvsem na italijanski strani, kjer se reke dojemajo kot nevarnost in so tudi zelo malo cenjene. V vodniku sta opisana dva spusta po reki Soči ter daljši in mirnejši po Vipavi. Izleti niso zahtevni, a je vseeno treba imeti nekaj kajakaškega predznanja.

Opisanih izletov bi lahko bilo v vodniku še več, saj je okolica Gorice, kot rečeno, pravi biser za omenjene dejavnosti. Želja goriškega Slovenskega planinskega društva je bila ponuditi in opisati nekatere izlete, ki si jih nato posameznik lahko po želji prilagodi (podaljša, skrajša, spremeni cilj itd.). Torej nekaj, kar bi posameznika prepričalo, naj raziskuje domače kraje.

Takega vodnika pri nas ne dobimo, zato je po 12 letih še zelo aktualen in vabljiv. Glede na to, da je dvojezičen in grafično zelo svež, je tudi pravo promocijsko gradivo v luči Evropske prestolnice kulture.

Za izvod zanimivega vodnika se lahko obrnete na Slovensko planinsko društvo Gorica. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme