Gorici bo povezovala tudi barvana čezmejna rožna pot

Piše: Kat Fotografije: Ana Rojc

Nova Gorica / 18. Festival vrtnic

Starinske burbonke bodo v vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici najlepše cvetele konec aprila, ko bo v Novi Gorici potekal že 18. festival, posvečen tem rožam. Prireditev bo imela letos posebno čezmejno noto, saj na območju obeh mest nastaja z vrtnicami obogaten projekt. Novogoriškemu županu Samu Turelu in goriškemu županu Rodolfu Ziberni je Edi Prošt, strokovni vodja festivala in Goriškega društva ljubiteljev vrtnic, na novinarski konferenci v torek, 18. aprila, v frančiškanskem samostanu podaril vrtnici burbonki, s katerima bosta začela skupni nasad vrtnic med obema Goricama.

V okviru festivala, ki se bo začel 27. aprila in bo potekal do 21. maja, je na sporedu obilica zanimivih doživetij. Ob stalnicah festivala, kot so organizirana vodstva po zbirki burbonk in po nasadih v mestu, razstavi, predavanja, predstavitev knjige, delavnice in koncert med burbonkami, bo letos kar nekaj novosti. Prvič bodo obiskovalci imeli možnost doživeti dan med damaščankami. Na kmetiji Marinič v Vedrijanu v Goriških Brdih bodo lahko v enem dnevu obirali cvetne lističe, jih destilirali, sodelovali v kuharski delavnici in degustirali številne izdelke z vrtnicami. Delavnico bosta vodili Katja Kogej, predsednica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic, in Mirjam Marinič, ki je uredila prvi nasad ekoloških vrtnic na Goriškem za kulinarično oziroma zdravilsko rabo. Katja Kogej je na srečanju izpostavila, da letos praznujejo 20-letnico zbirke burbonk in nestrpno pričakujejo EPK 2025, “ki bo, o tem smo prepričani, obarvana tudi z vrtnicami, na obeh straneh meje.”

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic je letos predlagalo tudi vzpostavitev čezmejne rožne poti na razdalji približno 30 kilometrov. Gre za projekt, ki ga razvijajo že vrsto let in s katerim nameravajo povezati vrtnice pod gradom Ozeljan, rožne nasade v Novi Gorici, zbirko vrtnic na vrtu vile Bartolomei v Solkanu, zbirko burbonk na Kostanjevici, vrtnice v Rafutskem parku, zbirko vrtnic v Parku Viatori v Gorici ter zbirko vrtnic v Rožaškem samostanu pri Rožacu. Prepričani so, da bi lahko ob poti nastala privlačna ponudba, povezana z vrtnicami – hortikulturne zbirke, ponudba sadik in izdelkov z vrtnicami ter drugih storitev.

Goriško društvo ne bi moglo izpeljati festivala brez pomoči družbe HIT, saj, kot je povedala Lavra Peršolja Jakončič, predstavnica HIT-a, bo družba tudi letos s svojo ponudbo obogatila dogajanje v mestu. Ljubitelji vrtnic bodo v restavraciji Hotela Sabotin v Solkanu lahko pokusili jedi z vrtnicami, sladokusce v Perlini kavarni Dolce vita čakata veganska sladica z vrtnicami in vrtnični sladoled. V Hotelu Park bodo gostom postregli vrtnično sladico in gin tonik napitek z vrtnicami. Blagodejne učinke vrtnic bodo obiskovalci lahko preizkusili v centru Spa Perla. Alberto Bergamin, predsednik Fundacije Goriške hranilnice, ki upravlja botanični vrt vile Viatori, pa je izpostavil, da predstavljajo vrtnice še en skupen element med mestoma. “Vse to kaže dobro osnovo, ki je bila nagrajena s podelitvijo naslova EPK 2025.”

Festival finančno podpira tudi MONG. Župan Samo Turel je poudaril, da želijo v prihodnje vrtnicam dati še večji pomen s povečanjem števila nasadov v mestu in “skupaj z Občino Gorica bomo začeli s projektom zasaditve vrtnic ob novi čezmejni poti na Kostanjevico.” Projekta se veseli tudi Rodolfo Ziberna. Po njegovih besedah gre za “festival lepote, saj vrtnica simbolizira ljubezen in lepoto. Mesti združuje tudi nekaj vrst cvetja in drugače ne more biti, saj gre za enotno ozemlje z dolgo zgodovino. Vrtnica je že stoletja ena od teh cvetlic in ni naključje, da je značilna tudi za Korzo v Gorici.” Vrtnica bo torej postala skupna roža obeh mest, dišeči simbol prijateljstva in sodelovanja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme