Gorica, majhne občine in slovensko predstavništvo

Tatjana Rojc se je sestala s pokrajinskim tajništvom SSk

Senatorka Tatjana Rojc se je v okviru volilne kampanje sestala s pokrajinskim tajništvom SSk za Goriško v prostorih Kulturnega centra Lojze Bratuž. Pokrajinski tajnik SSk Julijan Čavdek je uvedel srečanje in zagotovil podporo senatorki Rojčevi, pri tem izpostavil potrebo po ureditvi predstavništva Slovencev v rimskem parlamentu ter potrebo po večji pozornosti do Goriške, ki je v teh letih zabeležila vestransko nazodovanje. Sledili so še posegi števerjanske županje France Padovan in deželnega podpredsednika SSk Hadrijana Corsija, ki sta poudarila pomen majhnih občin, ki pa jim žal primanjkujejo občinski tajniki, s čimer sta se strinjala tudi predstvanika iz Doberdoba in Sovodenj ob Soči, Aldo Jarc in Martina Šolc. Iz tega je tudi izšla spodbuda za sodelovanje med SSk in Demokratsko stranko v treh slovenskih občinah na Goriškem.

Največ govora je bilo o Gorici, ki bo leta 2025 skupaj z Novo Gorico evropska prestolnica kulture, kar predstavlja izredno priložnost za ponovni zagon mesta in njene okolice. Omenjene so bile tudi pridobitve na ravni jezikovnih pravic ter potrebo po večji podpori čezmejnemu sodelovanju, na kar so opozorili David Grinovero, Marilka Koršič in Lovrenc Persoglia.

Senatorka Tatjana Rojc se je zahvalila za sestanek in znova potrdila nujnost, da se vprašanje zastopanosti Slovencev v rimskem parlamentu dokončno reši, in v primeru ponovne izvolitve zagotovila svojo podporo vsem prizadevanjem, ki so bili izpostavljeni na sestanku s SSk, v dobro goriškega prostora.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme