Gojiti slovensko zavest, besedo, kulturo, pesem in glasbo

Piše: DD

ŠteverjanKoncert ob 70-letnici delovanja MePZ F.B. Sedej

Mešani pevski zbor F.B. Sedej, ki je v Števerjanu eden glavnih stebrov istoimenskega društva, je v soboto, 11. maja, v dvorani društvenega doma na vaškem trgu praznično proslavil 70. obletnico nepretrganega delovanja s koncertom Zvočne barve časov.

Kot je povedala predsednica društva Ilaria Bergnach, je zbor zaradi svojih vrednot, poslanstva in družbenega procesa “dragocen element vaškega utripa, ker povezuje prebivalce ter krepi njihov občutek pripadnosti domačemu prostoru”. Ta utrip je v Števerjanu močan in razviden že v delovanju zbora, saj pevci pojejo ne le na prireditvah, temveč tudi pri mašnih obredih, zaradi česar je to tudi cerkveni zbor. Pri vajah, poustvarjalnih trenutkih grajenja zvočne podobe zbora, se vsak pevec tudi uči poslušanja in plete nevidne niti tako v glasbeni kot družbeni razsežnosti. Zbor združuje različnosti v skupnost, omogoča doseganje skupnih ciljev. Pomembni so tudi medgeneracijski odnosi med pevci: ta simbioza je za neprofesionalne pevske sestave ravno tako dragocena kot glasbena vloga, ker gre prenašanje kulture zborovskega petja prav skoznjo. V 70 letih se je nabralo veliko lepega in zanimivega, je še povedala predsednica: o tem priča s poročili, pričevanji, pogovori in fotografijami bogata ter lepo opremljena, nad 80 strani debela publikacija, ki je nastala ob jubileju. Podžupan občine Števerjan Marjan Drufovka je dejal, da korenine zbora segajo že v čas pred prvo svetovno vojno, ko so pevci peli na koru. Nepogrešljiva je zato vloga nekdanjih in sedanjih organistov. Pevci so bili v teh desetletjih aktivni tudi v težkih razmerah, vedno so imeli pred sabo jasen cilj, ki jih usmerja še danes: gojiti slovensko zavest, besedo, kulturo, pesem in glasbo. Biti manjšinska skupnost je element, ki daje naboj za angažiranje in nove pobude, daje zagon, ki včasih primanjkuje večinskemu narodu. “Hvaležni moramo biti, da smo, da živimo in delujemo tu, da smo Števerjanci!” Pevce je Drufovka pozval k vztrajnosti, saj opravljajo dragoceno delo za celotno skupnost. Zahvalo in čestitke ter željo, da bi se pri petju vedno zabavali, je prinesel podpredsednik ZSKP Miloš Čotar, Sabina Volk Simčič iz Javnega sklad RS za kulturne dejavnosti pa je sedejevcem podelila – za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti – pet bronastih, eno srebrno, tri zlate in eno častno Gallusovo značko, zborovodji Patricku Quaggiatu pa Gallusovo listino “za številne skladateljske dosežke ter za dragocen zborovski opus, ki povezuje ustvarjalce v dvojezičnem obmejnem in širšem mednarodnem prostoru”.

Levji delež sta na večeru seveda imela Otroški (dir. Martina Hlede) in Mešani pevski zbor F.B. Sedej (dir. Quaggiato), ki sta odpela skupno štirinajst pesmi, pretežno slovenskih ljudskih in umetnih, med njimi štiri dirigentove. Petje se je prepletalo s krajšimi besedili, ki so jih zrecitirali Sofija Di Battista, Maja Komjanc, Mitja Komjanc, Luka Mania’, Vida Miklus, Irina Škorjanc in Miha Kovic. Rdeča nit je bil čas, prehajanje letnih časov, njihovih barv in čarov, pa tudi čas kot minevanje, kot “zarna pieska, ki tečejo adna za drugo” (iz zaključne, čudovite Quaggiatove pesmi Klesidra na besedilo beneške pesnice Claudie Salamant).

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme