Globoke, razmišljujoče pesmi Simona Gregorčiča na lepem kulturnem večeru

Piše: APE

20. Koroški kulturni dnevi na Primorskem

V nedeljo, 23. oktobra 2022, je v sklopu 20. Koroških kulturnih dnevov na Primorskem potekal recital z naslovom Samò Gregorčič, v organizaciji Slovenske prosvete in Rojanskega Marijinega doma. V ulici Cordaroli, na sedežu Rojanskega Marijinega doma, je kot besedni ustvarjalec, g. Janko Krištof, z glasbeno klavirsko spremljavo Andreja Feiniga in v režiji Aleksandra Tolmaierja, recitiral najslavnejše Gregorčičeve pesmi. Dogodek so nato ponovili v ponedeljek, 24. oktobra, v avditoriju slovenskega višješolskega centra v Gorici. 

Navzoče sta na prijetnem nedeljskem večeru pozdravila predsednica Rojanskega Marijinega doma Dorica Žagar in predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič. Oba sta se iskreno zahvalila ustvarjalcema in izrazila svoje veselje nad kulturnim dogodkom. Predsednik Tomaž Simčič je poudaril pomembnost letošnjih Koroških kulturnih dnevov, saj obenem obeležujejo tudi 40-letno kulturno izmenjavo med Primorsko in Koroško. Predstavil je g. Janka Krištofa, duhovnika v Bilčovsu blizu Celovca in predsednika Krščanske kulturne zveze, ki skupaj s Slovensko prosveto v Trstu in Zvezo Slovenske katoliške prosvete v Gorici prireja letošnje kulturne dneve. Na kulturnem večeru je g. Krištofa med recitacijo spremljal na klavirju glasbenik in učitelj na glasbeni šoli v Celovcu Andrej Feinig.

Recital se je začel z uvodno skladbo Rože je na vrtu plela neznanega skladatelja, nato je Janko Krištof recitiral pesmi Kako srčnò, Lastovkam, Pogled v nedolžno oko, Ti meni svetlo sonce, Zaostali ptič in Svarilo. Sledile so še skladbe Planinska roža Gustava Ipavca, Kmetski hiši Jakoba Aljaža, Znamenje Frana Venturinija, Motivi iz kantate Jeftejeva prisega Hugolina Sattnerja, Kupa življenja Marija Kogoja, Svarilo Ivana Laharnarja in Domovina Jakoba Aljaža. G. Janko Krištof pa je izjemno, zavzeto in zelo sproščeno recitiral še druge zelo znane Gregorčičeve pesmi. Med glasbeno spremljavo so prisotni prisluhnili verzom pesmi Domovini, Hajdukova oporoka, Kmetski hiši in tudi slavni Soči. Sledile so še Daritev, Sam, Oljki, Jeftejeva prisega, Kesanje, Sveta odkletev in Prijateljem.

Preberi tudi

Trst Bogomile Kravos

Kultura

Barve in čustva Dunje Jogan

Tržaška

Praznik slovenske besede

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme