Gledališki projekt FestivalOp

Sklad Mitja Čuk že triintrideset let nudi slovenskim otrokom s posebnimi potrebami v Furlaniji Julijski krajini pomoč z razgibano kulturno, vzgojno in pošolsko dejavnostjo. Letos je že četrto leto priredil gledališki projekt FestinvalOp, s katerim omogoča srečanje in delovanje drugačnih gledališč.

V VZS Mitja Čuk se je izoblikovala dramska skupina Barvana klapa, pri kateri sodelujejo odrasli gojenci slovenskega in italijanskega jezika z različnim primanjkljajem. V gledališki delavnici se prepletajo petje, glasba in verzi. Večkrat so nastopali v SKD Tabor, na festivalu v Mavhinjah, se udeležili mednarodnega festivala v Ljubljani Igraj se z mano in prejeli številna priznanja Mladega odra Slovenske prosvete.

FestinvalOp je letos potekal v sredo, 18., in v četrtek, 19. aprila, v dopoldanskih urah v Prosvetnem domu na Opčinah. Prvi dan sta se predstavili Barvana klapa VZS Mitja Čuk z gledališko uprizoritvijo Musicol Miš maš in skupina Azzurro Kulturnega društva Il cerchio iz Medee s predstavo Pagine – Strani. V četrtek je nastopilo kar pet skupin: najprej Barvana klapa VZS Mitja Čuk z odlomki in vmesnimi nastopi Musicola Miš Maš, nato Skupina OVI Jarše iz Zavoda za usposabljanje J. Levca iz Ljubljane s predstavo Pisano drevo, SVZ Dutovlje s 1001 Noči – Šeherazada, Skupina Šajtrga (VDC Koper – enota Ilirska Bistrica) z igro Gostilna pri pojoči mački in Dramska skupina Društva gluhih in naglušnih Severne Primorske s predstavo Fina dama pride k frizerju.

Prvi dan je bila častna gostja mlada igralka Lara Komar, članica Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, v četrtek pa je v Prosvetnem domu nastopil Sten Vilar, animator, profesor pedagogike in igralec ter ustanovitelj studia Anima, ki na posreden način skrbi za vzgojo in izobraževanje otrok in staršev.
FestinvalOp je uvedla predsednica Stanka Čuk in podčrtala, da ji je v veliko zadovoljstvo, da organizirajo to gledališko pobudo že četrto leto, saj nastopajo tudi gojenci iz drugih središč, za kar gre posebna pohvala vzgojiteljem ter seveda gojencem za njihov vloženi trud in delo. Program je povezovala Elena Husu. Osnovnošolske otroke in gojence v dvorani je najprej pospremila na pot domišljije igralka Lara Komar, ki je s svojo torbo rekvizitov na enostaven in prijeten način uprizorila pravljico o Rdeči kapici, pri kateri je sodelovalo veliko otrok. Mimogrede je otrokom posredovala tudi prvine gledališke umetnosti.

Skupina iz Medee je na svojevrsten način z igro senc in plesom za platnom ter z izbranimi verzi prikazala pomembnost vsakega trenutka. V Musicolu Barvane klape je bil v ospredju preplet pesmi in recitacij, ki jih je na klavir spremljala Martina Feri. Ob koncu vživetega in prisrčnega nastopa gojencev se je na odru predstavil tudi radovedni čukec Niko, ob katerem so se gojenci razživeli in uprizorili pravljico, v kateri je vsak prišel na svoj račun in razgalil svoja čustva in doživljaje publiki na edinstven način. Geslo predstave smo zaslišali na koncu: “Bodimo vsi prijatelji”!

Metka Šinigoj

Sklad Mitja Čuk / Že četrto leto

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme