Gledališka poslastica za goriško občinstvo!

Piše: Kat

Predstavitev projekta Od Nice do Gorice

V dvorani Dora Bassi je bila v petek, 31. maja, predstavitev projekta Od Nice do Gorice, gledališke predstave, ki je bila premierno uprizorjena pred petnajstimi meseci in bo letos doživela ponovitev. Gre za projekt Kulturnega centra Lojze Bratuž, ki je nastal v pravem duhu EPK 2025 in predstavlja odlično sodelovanje raznih čezmejnih organizacij. Na srečanju s časnikarji so o uspešnem projektu spregovorili Franka Žgavec in Daniela Klanjšček iz KCLB, režiserka Jasmin Kovic in Alex Devetak, ki je napisal besedilo za predstavo. V imenu goriške občinske uprave je pozdravila podžupanja Chiara Gatta, ki je izrazila navdušenje nad ponovitvijo predstave, predvsem pa čestitala organizatorjem, ker dajejo možnost mladim, da lahko širšemu občinstvu predstavijo svoje talente, gre namreč za glasbeno-gledališko predstavo, katere režija, besedilo in glasba so delo mladih goriških ustvarjalcev.

“Projekt Od Nice do Gorice je goriško občinstvo zelo dobro sprejelo, zato smo že takrat načrtovali, da ga bomo ponovili. Zaradi zasedenosti gledališča smo lahko lani imeli le premiero in ponovitev, letos pa smo lahko rezervirali nove datume,” je razložila predsednica KCLB Franka Žgavec. Predstava bo na sporedu 20. in 21. junija, zelo verjetno pa jo bodo ponovili tudi 22. in 23. junija. Kot je povedala Daniela Klanjšček, si KCLB prizadeva za uresničitev projektov, ki so zanimivi tudi za turiste oz. obiskovalce mesta Gorica, predvsem pa je organizatorjem pri srcu sodelovanje z mladimi in njihovo vključevanje v kulturno tkivo mesta.

Jasmin Kovic je dejala, da je projekt nastal z željo, da bi ga ponovili in predrugačili v sklopu EPK 2025 – postal bi drugačna predstava, primerna za uprizarjanje na prostem. Junija bo torej zadnjič na sporedu predstava v “standardni”, “frontalni” izvedbi v dvorani, režiserka pa napoveduje tudi tokrat marsikatero novost, začenši s sodelovanjem z GO! Borderless Orchestra, ki bo nadomestil orkester Arsatelier. Tudi besedilo bo drugačno, vsebovalo bo namreč več dialogov v italijanščini in furlanščini: “Zdelo se nam je primerno, da predstavo jezikovno še bolj obogatimo in ji damo obliko, ki bi bila še bolj podobna načinu sporazumevanja v Gorici.”

Posebnost produkcije je prav gotovo množičnost jezikov, ki se prepletajo na odru. Slovenščina, italijanščina, furlanščina, nemščina in razna narečja, ki zaznamujejo širši goriški prostor, ustvarijo zgodovinsko natančen okvir. Zgodba se začenja z odprtjem Severne postaje leta 1906, konča pa z vstopom Slovenije v EU leta 2004. “Glavni izziv je bil daljše obdobje zgodovine strniti v zgodbo,” je dejal Alex Devetak in razložil, da sta se z Jasmin Kovic zato odločila, da bo na odru nastopilo več generacij. Vezna nit predstave je ljubezenska zgodba med Miro in Pepijem, “skozi njuno zgodbo pa odkrijemo zgodbo mesta”. Ljubezen je to, kar nas združuje, kar je zelo pomembno v življenju vsakega,” je dejal avtor besedila.

Za čim boljše razumevanje predstave bodo na ekranu tudi nadnapisi v italijanščini oz. slovenščini. Glasba predstave je delo skladatelja Patricka Quaggiata, ki je napisal približno 40 minut izvirnih skladb. Quaggiatovi glasbi se bodo prilagodili tudi pevci Mladinskega in Mešanega pevskega zbora Emil Komel, Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž ter Mladinskega pevskega zbora Šempeter-Vrtojba, ki jih bo vodil dirigent Mirko Ferlan. Produkcija združuje nad 200 izvajalcev iz Slovenije in Italije, med temi so tudi profesionalni in ljubiteljski igralci, veliko število oseb pa sodeluje pri delu v zakulisju.

Partnerji KCLB pri projektu so goriška in novogoriška občina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zveza slovenske katoliške prosvete, Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel, združenje Artisti associati, zveza Usci FVG, društvo DM+, združenji Kulturhaus Görz in CTA. Sodelujejo tudi krajevna društva, med temi PD Štandrež in SKPD F. B. Sedej iz Števerjana, za kostume je svoj doprinos dalo tudi združenje Terzo Teatro.

Za rezervacije: Kulturni center Lojze Bratuž, Drevored 20. septembra 85, 34170 Gorica; info@centerbratuz.org; tel.: 0039 0481 531445.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme