Gledališče na obisku

Gledališče bo v sredo, 13. maja ob 18.00, ponovno šlo na obisk k mlademu občinstvu in tokrat bo v magičnem kovčku nosilo klasično besedilo Hansa Christiana Andersena. Povezava s partnerji Narodne in študijske knjižnice bo še bolj vidna, saj bo spletno srečanje počastilo tako otroško literaturo kot tudi gledališko ustvarjalnost. Predstava z naslovom Kdo je sešil cesarju nova oblačila? je namreč avtorski projekt režiserja Tadeja Piška, ki se je s pomočjo znane pravljice spraševal, kje je meja med lažjo in »prirejeno« resnico.
Danski velikan mladinske in otroške literature je napisal to pravljico leta 1837 po motivih španske srednjeveške pripovedi. Govori o nečimrnem cesarju, ki si želi nove obleke, vredne največjega občudovanja. Dva goljufa ga prepričata, da sta sposobna tkati najlepšo obleko na svetu, z najdražjo in najdragocenejšo tkanino, ki pa ima zelo posebno lastnost: vidi jo le, kdor je dovolj pameten. Cesar si zato ne upa reči, da ničesar ne vidi, njegovi dvorjani mu seveda dajejo vedno prav, da ne bi izgubili njegove naklonjenosti in torej službe. Brez obleke se cesar odpravi na sprevod po mestnih ulicah v upanju, da bo ljudstvo občudovalo, kar sam ne vidi. Vzklik otroka, ki razkrije hinavščino ljudstva in cesarjevega spremstva, »Kralj je nag!«, je postal obče znana izreka.
Protagonista otroške predstave sta igralca Luka Cimprič in Romeo Grebenšek, s katerima zaživijo simpatične lutke Dennisa Katzmana in glasba Marjana Peternela. Pravljica v prikupni gledališki priredbi bo dostopna na spletu od 18. ure dalje in sicer na youtube kanalu SSG, s povezavama na facebook straneh NŠK in SSG.

V sredo, 13. maja ob 18. uri: Kdo je sešil Cesarju nova oblačila?

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme