Gledališče na kavču

Petek, 15. maja, V imenu očeta – Teatro Stabile di Bolzano
Sobota, 16. maja, Sluga dveh gospodarjev – Teatro Stabile del Veneto
Nedelja, 17. maja, Kralj na Betajnovi – Slovensko stalno gledališče/
Ura, ko nismo ničesar vedeli drug o drugem-Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia

Psihoanalitično branje družinskih odnosov, legendarna italijanska komedija, srhljivka po klasični predlogi in Nobelov nagrajenec bodo vsebine gledališkega vikenda na kavču, ki ga skupaj ponujajo štiri severnovzhodna gledališča. Platforma, ki povezuje Trst, Bocen in deželo Veneto nadaljuje tedenska srečanja s posnetki uprizoritev, ki so na voljo za omejen čas na kanalih youtube in na facebook straneh sodelujočih gledališč.

V petek, 15. maja ob 20.00 bo Stalno gledališče iz Bocna predstavilo monodramo, ki je avtorski projekt Mariana Perrotte in izhaja iz pogovora s psihoanalistom Massimom Recalcatijem. V imenu očeta je analiza treh različnih očetov, ki se soočajo s težkim in včasih nemogočim dialogom znotraj družinskega kroga.

Stalno gledališče iz Veneta nadaljuje potovanje okrog Carla Goldonija, tokrat s predstavo Sluga dveh gospodarjevV soboto, 16. maja ob 20.00 se bo publika lahko zabavala ob ogledu norih dogodivščin Harlekina v predstavi, ki jo je režiral Giorgio Sangati.

V nedeljo bosta kot običajno na sporedu tržaški gledališči. Začelo bo Slovensko stalno gledališče, ki bo ob 18.00 ponudilo posnetek z italijanskimi nadnapisi Cankarjeve drame Kralj na Betajnovi (foto / Luca Quaia). Politično, ostro družbenokritično delo je nastalo leta 1902, v Trstu pa je doživelo prvo uprizoritev leta 1908. Najnovejšo tržaško uprizoritev je podpisal režiser Tomaž Gorkič, znan po srhljivkah, s katerimi je prejel veliko nagrad na mednarodnih filmskih festivalih. Njegov pogled je razkril nove vsebinske plasti  v obče znani zgodbi o vzponu amoralnega Jožefa Kantorja, ki obogati s posojanjem denarja z visokimi obrestmi osiromašenim kmetom. Denarni sledi še politična moč, posledično tudi upor žrtev sistema, čeprav zmaga pravice ni zagotovljena, tako kot v realnem življenju. Lik Jožefa Kantorja je v tej predstavi utelesil Primož Forte, dvojno vlogo Hane in Francke je prevzela Nikla Petruška Panizon. Nesrečni upornik Maks je Tines Špik, vaški posestnik Franc pa Dejan Pevčević. Tržaški igralec Franko Korošec je odigral vlogi Krneca in Sodnika, Kantorjeva nečakinja Nina je Tina Gunzek, Lužarica Maja Blagovič, v vlogi župnika pa je kot poseben gost nastopil Brane Grubar.
Ob 20.00 bo sledila ponudba Stalnega gledališča FJK, ki je tokrat izbralo Handkejevo besedilo Ura, ko nismo ničesar vedeli drug o drugem. Pri tej predstavi iz leta 1994 je kot koproducent sodelovalo Slovensko stalno gledališče, režijo pa je podpisal Giorgio Pressburger. Tekst govori o življenju na nekem trgu in o ljudeh, ki na njem, v enem dnevu prepletajo svoje zgodbe.

PETEK, 15. MAJ, ob 20.00
Stalno gledališče v Bocnu
Mariano Perrotta, V IMENU OČETA
povezava: https://www.youtube.com/watch?v=lPNamDCTa1Q

SOBOTA, 16.MAJ, ob 20.00
Stalno gledališče iz Veneta
Carlo Goldoni, SLUGA DVEH GOSPODARJEV
povezava: https://www.youtube.com/watch?v=i3xYMmOTaAI&list=PLvJZz2GEVJ30mTl3tmE5-AJNF6ShcS6ef&index=5&t=0s

NEDELJA, 17.MAJ, ob 18.00
Slovensko stalno gledališče
Ivan Cankar, KRALJ NA BETAJNOVI
povezava: https://www.youtube.com/channel/UC-7y3qFD7cA8pcGevuE2piA

NEDELJA, 10. MAJ, ob 20.00
Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine/ Slovensko stalno gledališče
Peter Handke, URA, KO NISMO NIČESAR VEDELI DRUG O DRUGEM
povezava: https://www.youtube.com/user/rossettitrieste

 

Predstave na spletu / V nedeljo, 17. maja, ob 18. Kralj na Betajnovi (SSG)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme