Glasbeno doživetje med nebom in zemljo

Piše: Katja Ferletič

KCLB Koncert Zarja miru

“Sunrise Mass (Maša ob vzhajajočem soncu), ena najbolj priljubljenih skladb norveško-ameriškega skladatelja Ola Gjeila, prinaša sporočilo, vezano na iskanje povezovanja med nebom in zemljo,” je dejal Pio Baissero, predsednik združenja Accademia Europeista del Friuli Venezia Giulia, pobudnika koncerta z naslovom Zarja miru. Baissero je uvodno v slovenščini in italijanščini pozdravil zbrane v Kulturnem centru Lojze Bratuž, kjer je bila v petek, 12. januarja, na sporedu tretja izvedba tega koncerta. Gre za projekt, ki je nastal v duhu čezmejnega povezovanja ob skorajšnji EPK leta 2025 in so ga osnovale tri kakovostne glasbene skupine iz goriškega čezmejnega prostora – Komorni orkester NOVA iz Nove Gorice, Mladinski pevski zbor Šempeter-Vrtojba in Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel.

“Naj bosta glasba in petje ustvarjalnih in strastnih mladih ljudi iz našega okolja, graditeljev boljše prihodnosti, sporočilo miru v Evropi in svetu,” je dejal Baissero ob koncu svoje poti kot evropeist, ki jo je začel leta 1989, ko je bil med ustanovitelji akademije. Koncert se je začel z nastopom Komornega orkestra NOVA, ki deluje pod umetniškim vodstvom Mojce Batič, Ane Cotič, Barbare Grahor Vovk in Polone Repše. Orkester se je predstavil s skladbama Northern Lights Ola Gjeila in Gabriel’s oboe Ennia Morriconeja. Solistka Vida Furlan je navzoče v polni veliki dvorani kulturnega hrama očarala s svojim violončelom. Zbor Šempeter-Vrtojba je pod taktirko Mojce Maver Podbersič ter ob spremljavi Eme Ptičar in Martine Štrukelj na klaviaturah nastop začel s skladbo Jubilemus, exultemus francoskega baročnega skladatelja Françoisa Couperina, izkazal pa se je tudi s skladbo The lord bless you and keep you Johna Rutterja. Goriški zbor Emil Komel je pod vodstvom Davida Bandlja najprej odlično interpretiral skladbo Qui leviter credit Iacobusa Gallusa. Zbor je občinstvo pospremil na poti iskanja najglobljega, lastne vere in upanja, nato se je poklonil Pavletu Merkuju z izvedbo skladbe Pater noster, ki ima v skladateljevem opusu posebno mesto. Merkujev očenaš je napisan v modernem slogu, glasovi so med seboj tesno povezani in ustvarjajo bogato ter raznoliko teksturo, skladba ustvarja meditativno vzdušje, vzbuja globoko versko izkušnjo.

V osrednjem delu koncerta so dva zbora in orkester pod Bandljevim vodstvom poustvarili Sunrise Mass, skladbo, ki jo je napisal skladatelj Ola Gjeilo. Mojster minimalistične in atmosferske glasbe, ki zna vzbujati močna čustva, je delo napisal z namenom, da bi bilo moderno in dostopno širši javnosti, sestavil ga je v jasnem in enostavnem slogu. Ob ohranjanju kanonične strukture nosi vsak del naslov v angleščini, tako da je občinstvu smisel, ki ga je avtor želel dati skladbi kot celoti, lažje razumljiv: gre za duhovno in metafizično potovanje iz nebes na zemljo skozi prefinjene zvočne podobe. Potovanje se začenja v vesolju, s skladbo The spheres, v meditativnem in nadrealističnem vzdušju, med nebesnimi telesi, v temi in tišini. Tudi Sunrise se razvija v povsem sanjskem duhu, opisuje sugestijo zore, stične točke med nočjo in dnevom, temo in svetlobo, trenutek, v katerem sobivata sonce in luna. Tretji del, The city, je najzahtevnejši, prežemajo ga močni kontrasti kaotičnega življenja v mestnem vrvežu, kjer človek vseskozi globoko, intimno hrepeni v iskanju presežnega s pogledom, uprtim v nebo. Zadnji del Identity & The Ground simbolizira človekovo željo po spoznavanju samega sebe, iskanju lastne identitete; glasba ponazarja hrepenenje po sožitju med človeštvom in Zemljo. Sunrise Mass je katarzično doživetje, ki vzbuja celoten spekter človeških čustev: žalost, bolečino, kaos, dramo, konflikt, nazadnje pričakovanje nove zarje. Gjeilo ne verjame v vrednoto trpljenja kot takega, temveč ga povezuje z duševnim potovanjem posameznika, globokim poglabljanjem vase in končnim odrešenjem.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme