Tržaška

Glasbeni užitki tudi za tržaške poslušalce

Glasbeni užitki tudi za tržaške poslušalce

Kavarna S. Marco - Predstavitev sezone Slovenske filharmonije

Slovenska filharmonija je v sredo, 19. junija, predstavila v kavarni San Marco v Trstu abonmajski program simfoničnih in vokalnih koncertov za sezono 2019/20. Predstavitev je nastala v sodelovanju s tržaško Zvezo cerkvenih pevskih zborov, Zvezo slovenskih kulturnih društev, Glasbeno matico, družbo Multimedia in letos tudi s pokroviteljstvom Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu. Program nove sezone sta predstavila direktorica Slovenske filharmonije Marjetica Mahne in umetniški vodja Orkestra SF Klemen Hvala. Ob njiju je sedela predsednica ZCPZ Trst Rossana Paliaga, ki je v uvodu pozdravila prisotne in prevajala za italijanske poslušalce. Marjetica Mahne je zelo zadovoljna z odzivom tržaške publike na koncerte SF in upa, da se bo sodelovanje s tržaškim mestom dolgoročno nadaljevalo. Slovenska filharmonija je bila v razburkanih vodah, je dejala direktorica, v zadnjih dveh letih pa se je s trudom in dobrim delom vrnila na svoje standarde in zdaj delujeta zbor in orkester na profesionalnem in vrhunskem nivoju. “Število abonentov vidno narašča in upamo, da bo tudi ta sezona tako uspešna kot prejšnja”, je zaupala Mahne. Umetniški vodja Klemen Mahne je v imenu orkestra predstavil dva abonmajska ciklusa, oranžnega in modrega, ki sta posvečena dvema velikanoma glasbe.
Oranžni bo letos spominjal na 250-letnico rojstva Ludwiga van Beethovna, ki je bil med drugim od leta 1819 častni član ljubljanske Filharmonične družbe, predhodnice Slovenske filharmonije. V tem abonmaju bo nastopalo veliko svetovno znanih glasbenikov, na vsakem koncertu bo izvedena Beethovnova skladba. Oranžni abonma bo sklenil koncert znamenite pianistke Dubrovke Tomsič Srebotnjak, ki bo praznovala tri pomembne jubileje: 60 let sodelovanja s SF, 75 let solistične kariere in 80. rojstni dan.
V Modrem abonmaju bo zvenela zlasti glasba, ki se navezuje na čas življenja in ustvarjanja Lucijana Marije Škerjanca ob 120-letnici njegovega rojstva. Skladatelj je bil zelo vezan na tradicijo. V abonmaju, ki ga prevevata romantika in lirika, bo nastopalo veliko mladih ustvarjalcev, kot npr. Aleksander Gadžijev, Natalie Clein, Nika Gorič in Blaž Šparovec. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

29.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!