Glasbena čestitka Sloveniji – vabilo k sodelovanju

Dragi rojaki,

Slovenci smo narod petja in plesa. Že od nekdaj smo svoje bridke, pa tudi srečne trenutke radi izrazili z občutenimi melodijami in premišljenimi besedili. S petjem in plesom pa popestrimo tudi skoraj vsako praznovanje. Zato smo se na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu odločili, da tako obeležimo tudi letošnji državni praznik dan državnosti. Pripravili bomo video glasbeno voščilo Slovencev iz zamejstva in izseljenstva naši ljubi Sloveniji.

Kdo lahko sodeluje? Zbori, glasbene skupine, posamezni pevci ali pevke, folklorne skupine in plesalci, pa tudi priložnostne skupine vseh tistih, ki bi radi z glasbo čestitali matični Sloveniji.

Kaj bomo izvedli? Skupaj bomo zapeli in zaplesali pesem Ljubim te, Slovenija zelena. Povezavo do skladbe pošiljamo tukaj: https://youtu.be/tjuR9j-666A?si=U538iy_kJB8ikx75.

Kako bo potekalo? Najprej vas vabimo, da nam čimprej sporočite, ali bi želeli sodelovati.

Po vaši prijavi bomo ZBOROM, VOKALNIM ZASEDBAM in PEVCEM poslali note za mešani pevski zbor, s katerimi si lahko pomagate. Vendar pa vam puščamo svobodo, da kakšen del skladbe odpojete tudi s solistom oz. lahko izvedbo skladbe prilagodite vaši zasedbi. Nujno je le, da ohranite tonaliteto in ritem. V začetku maja vam bomo poslali še instrumental skladbe, ki ga bodo posneli člani ansambla Kraški kvintet. Instrumental vam bo služil za glasbeno podlago, tako boste vsi usklajeni glede ritma in tonalitete. Poslali vam bomo tudi nekaj navodil, ki vam bodo pomagala pri snemanju zvočnega in video posnetka. Instrumentalni posnetek, na katerega boste lahko odplesali valček, bomo poslali tudi FOLKLORNIM skupinam in PLESALCEM. Za posnetke, ki jih lahko posnamete s kamero, fotoaparatom ali telefonom, vas bomo prijazno prosili nekje do konca maja (točen datum vam še sporočimo). Vaše videe in zvočne posnetke bosta v nadaljevanju v lepo glasbeno čestitko preoblikovala argentinska Slovenca Matias in Adrian iz Audio Pristava.

Kdaj bomo predstavili video čestitko? Video čestitko bomo s ponosom objavili konec junija, ko naša domovina praznuje.

Prijazno vabljeni, da se nam pridružite pri tem srčnem projektu. Prosimo vas tudi, da vabilo posredujete čim več zborom, skupinam, zasedbam, ki bi lahko sodelovale.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme