Glasba Davida Bowieja na odru goriškega gledališča Verdi

V Italiji in po svetu se oboževalci glasbenika Davida Bowieja pripravljajo na praznovanje njegovega rojstnega dne. Bowie se je rodil 8. januarja 1947, umrl pa je 10. januarja 2016 – letos bi praznoval svoj 75. rojstni dan.
V gledališču Verdi v Gorici bo v soboto, 8. januarja, “Belega vojvodo” počastil glasbenik Morgan, z njim pa bo na oder stopila skupina The White Dukes. Na spletni strani goriškega gledališča pišejo, da “koncert Morgana in The White Dukes je namenjen vsem tistim, ki v Davidu Bowieju prepoznavajo kontaminirano umetniško zvrst, ki jo je mogoče opredeliti kot ‘rock gledališče’ s skladbami, ki jih morda malokdo pozna in ki izkazujejo sposobnost ovrednotenja raznolikosti v umetnosti”.
Upravljavci premoženja pokojnega glasbenika so pred dnevi avtorske pravice za njegov celotni opus prodali glasbeni založbi Warner Chappell Music. Založba ni razkrila zneska, ki ga je za pravice odštela, nekateri tuji mediji pa pišejo, da naj bi šlo za 250 milijonov dolarjev. Podobne pogodbe v zadnjih letih podpisuje vrsta glasbenih zvezdnikov, kot sta npr. Bob Dylan in Bruce Springsteen, z isto založbo pa je lani 100 milijonov dolarjev vredno pogodbo sklenil francoski zvezdnik David Guetta.
Pri Warner Chappell Music so zapisali, da so zelo ponosni, da so bili izbrani za skrbnika enega najbolj prelomnih in najvplivnejših katalogov v zgodovini glasbe. “Ne gre le za izjemne pesmi, ampak za glasbene mejnike, ki so za vedno spremenili smer moderne glasbe,” so poudarili. Glasbena založba je s pogodbo pridobila na stotine skladb, ki jih je Bowie ustvaril v šest desetletij trajajoči karieri, med katerim so tudi uspešnice “Heroes”, “Changes”, “Space Oddity”, “Let’s Dance”, “Golden Years”, “Ziggy Stardust” in še veliko drugih.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme