Glasba in beseda v pričakovanju svetega večera

Piše: DD

Gorica / Božični koncert SCGV Emil Komel

Koncerti pod oboki goriške stolne cerkve so vedno posebno svečani. Božični koncert gojencev in profesorjev s Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, ki je tam potekal 20. decembra, pa je bil hkrati slovesen in domač, pričaral je resnično in pristno praznično razpoloženje.

Z nežnimi zvoki prečne flavte ga je z Malo suito nizozemskega skladatelja Andriessena ob orgelski spremljavi Damijane Čevdek Jug uvedla Ajda Vuga. Mala Xiangij Zheng je iz svoje rdeče harfe izvabila angelsko zvoke, mlada sopranistka Julija Miklavec pa je ob orgelski spremljavi občuteno zapela Renerjevo Maria Wiegenlied in Vremšakovo Mesto Betlehem počiva. Dvorakovo O Sanctissima sta zapela sopranistka Francesca Marinelli in baritonist Luca Raccaro; isti baritonist z Gabriello Sofio Donadio pa Händlovo arijo iz oratorija Mesija. Kitarist Janiki Cingerli je izvedel preludij baročnega skladatelja Sylviusa Leopolda Weissa, harmonikar Miha Bužinel Bachovo triglasno invencijo, violinistka Lucia Vrtovec ob orgelski spremljavi Eve Dolinšek pa Telemannovo sonatino. Pravi biserček je bila božična uspavanka, ki so jo ob orglanju Elisabette Cavaleri zapeli sopranistke Gabriella Sofia Donadio, Francesca Marinelli in Alessandra Schettino ter baritonist Raccaro. Odlično so se odrezali tudi štirje violinisti Makrina in Jakob Quinzi, Anisja Volčič in Anna Michelon z Gabriellijevo suito. Koncert sta bleščeče kronala Otroški in Mladinski zbor Emil Komel: vsak je odpel – tudi ob spremljavi različnih instrumentov – po tri pesmi iz zakladnice slovenskih in tujih avtorjev, prvi pod vodstvom Damijane Čevdek Jug, drugi pa pod taktirko Mateje Černic.

Kea Vogrič in Simon Čavdek, člana skupine O’Klapa, sta poskrbela, da se je glasba prepletala tudi z besedo. Nekaj misli sta prebrala iz razmišljanja Donata Cassana o Božiču upanja in g. Marka Rijavca o svetem večeru, “ko je Bog blizu, ko se Bog dotika človekovega srca. Večer, ki od človeka zahteva, da se ustavi in umolkne, da ne bi zdrsnil mimo njega”. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme