Giuseppe Guarrera – klavirski recital

V torek, 21. februarja, v KC Lojze Bratuž  

70 let SCGV Komel – Kjer glasba povezuje

Po slovesnem začetku z Mendelssohnovo simfonijo Lobgesang Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel nadaljuje praznovanje 70-letnice neprekinjenega delovanja z drugo etapo jubilejnega programa. V torek, 21. februarja ob 20.00 bo na sporedu vsakoletni koncert »Silvanu… z ljubeznijo«, ki bo tokrat klavirsko obarvan.

Gost večera naj bi bil mednarodno priznani pianist Alexander Gadjiev, ki je z veseljem sprejel povabilo svoje nekdanje glasbene šole, a je moral odpovedati prisotnost iz zdravstvenih razlogov. Klavirski oddelek Sijavuša Gadjieva na šoli Komel je v letih diplomiral več izjemnih glasbenikov, kar je ponudilo organizatorjem možnost, da so lahko ohranili zamisel klavirskega recitala v spomin na nekdanjega ravnatelja Silvana Kerševana v dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž.

Oblikoval ga bo namreč sicilijanski pianist Giuseppe Guarrera, ki je po študiju v Gorici nadaljeval z diplomo na berlinski akademiji Barenboim-Said, kjer danes poučuje. V Berlinu je poleg izpopolnjevanja doživel pomembne koncertne izkušnje kot je bila krstna izvedba koncerta Benjamina Attahira pod vodstvom Daniela Barenboima ob odprtju dvorane Boulez. Številne prestižne dvorane so gostile njegove koncerte: med temi londonska Wigmore in beneško gledališče La Fenice. Prav tako priznani so tudi orkestri, s katerimi je sodeloval, kot na primer Royal Philharmonic Orchestra. Za umetniške dosežke je že prejel več nagrad in priznanj, na primer Nagrado Venezia gledališča La Fenice, leta 2017 pa drugo nagrado in pet posebnih nagrad na Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Montrealu.

Guarrerov spored za goriški koncert predvideva skladbe Beethovna, Berga, Liszta, Chopina, a tudi delo izraelskega sodobnega avtorja Tala Haima Samnona, ki spada v repertoar letošnje, 17. izvedbe znamenitega mednarodnega klavirskega tekmovanja Rubinstein, katerega se bo Guarrera udeležil prihodnji mesec v Tel Avivu.

Tudi letošnja, enajsta izvedba priljubljene prireditve centra Komel bo priložnost za podelitev štipendij iz sklada Silvan Kerševan, ki je namenjen perspektivnim učencem šole. Koncert bo brezplačen, rezervacija pa je priporočena.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme