Gibalne spretnosti in poznavanje slovenščine

Piše: HC Fotografije: damj@n

Dolina / Jezikovni poligon ZSŠDI

Prejšnji teden je bilo v Dolini sklepno dejanje Jezikovnega poligona, pobude, ki jo Združenje slovenskih športnih društev v Italiji za nižje srednje šole uresničuje od leta 2017. V telovadnici občinskega športnega središča Silvana Klabjana je – po redni fazi na posameznih šolah med šolskim letom – v deželnem finalu nastopilo devet slovenskih prvostopenjskih šol z Goriškega in Tržaškega. Končno prvo mesto je prvič osvojila nižja srednja šola Iga Grudna iz Nabrežine, drugi je bil Srečko Kosovel z Opčin, tretji Fran Levstik s Proseka. Nabrežinci so prednjačili tako v skupnem seštevku kot na posebni lestvici za poznavanje slovenskega jezika. Najuspešnejše skupine so prejele bone za nakup športnih rekvizitov in slovenskih knjig.

Poligon poteka tako, da mora peterica s posamezne šole opraviti z nekaterimi gibalnimi spretnostmi (preskakovanje ovir, plazenje, cepetanje, met vorteksa) in odgovarjati na vprašanja, vezana na besedišče oz. znanje slovenščine. Tu ni v središču le športno izrazoslovje. Vprašanja pripravljajo strokovnjaki s Slovenskega raziskovalnega instituta SLORI, ki sodeluje v tej zgodbi z ZSŠDI-jem. Celoten poligon morajo ekipe dokončati v čim krajšem času, z napakami “pridelajo” zamudo, s pravilnimi odgovori pa časovne odbitke.

Bogat športni dan v dolinski občini je petdeseterica sodelujočih srednješolk in srednješolcev zaokrožila z ogledom sprejemnega središča Naravnega rezervata doline Glinščice v Boljuncu in skupnim kosilom. V telovadnico so se pripeljali z ZSŠDI-jevim športnim avtobusom. V prejšnjih letih je bil finale Jezikovnega poligona že v Špetru, Štandrežu, pri Briščikih in v Nabrežini.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme