Gadjiev v finalu Chopinovega tekmovanja

Na prestižnem Chopinovem klavirskem tekmovanju v Varšavi, ki velja za eno najbolj prestižnih na svetu, se je v finale uvrstil tudi Alexander Gadjiev. Za izjemen uspeh gre že zato, ker je to prvič, ko slovenski pianist v živo nastopi na tem svetovno znanem glasbenem natečaju. 

Tekmovanje, ki nosi ime po poljsko-francoskem pianistu in skladatelju Chopinu (danes, 17. oktobra, je 172. obletnica njegove smrti), poteka od 2. do 23. oktobra 2021. V polfinalnem delu letošnje, 18. izvedbe je tekmovalo triindvajset pianistov. V soboto, 16. oktobra, pa je žirija razglasila imena dvanajstih finalistov, ki prihajajo, kot piše na uradnem portalu tekmovanja chopin2020.pl, iz Italije, Kanade, Španije, Armenije, Japonske, Poljske, Južne Koreje in Kitajske; ob Gadjievu piše “Italy/Slovenia”. Finale bo potekal med 18. in 20. oktobrom, od 21. do 23. oktobra bodo koncerti nagrajencev: najpomembnejši bo 21. oktobra zvečer v Varšavski narodni operi, ko bo nastopil letošnji zmagovalec tekmovanja. 

Mlademu pianistu, ki se je leta 1994 rodil v Gorici v družini dveh odličnih glasbenikov, že nekaj let pa se izpopolnjuje v tujini, kjer žanje odlične uspehe, želimo še veliko osebnih zadoščenj. 

(foto: chopin2020.pl)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme