Fotografsko rokovanje kultur in odtenki 40-letnega delovanja

Piše: Samuel Devetak

Odprtje fotografske razstave v Kulturnem domu v Gorici

Ob 40-letnici delovanja Kulturnega doma v Gorici so v petek, 4. junija 2021, odprli fotografsko razstavo. Prireditev spada v niz kulturnih dogodkov, ki jih je organiziral upravni odbor Kulturnega doma ob okrogli obletnici, med temi je bila tudi odmevna slikarska razstava, ki je bila na ogled v aprilu. Osrednja slovesnost bo proti koncu novembra letos.

Fotografska razstava je razdeljena na dva dela – v pritličju so razstavljene slike 21 fotografov naše dežele in sosednjih držav, ki so v zadnjih desetletjih večkrat razstavljali svoje umetniške stvaritve v galeriji Kulturnega doma; osrednja tematika te razstave nosi trojezični naslov “Rokovanje kultur – La cultura in una stretta di mano – Culture in t’une strete di man”. V prvem nadstropju pa je individualna razstava fotografa Borisa Prinčiča z naslovom “Odtenki 40-letnega delovanja Kulturnega doma v Gorici” – razstavljeni so trenutki nekaterih pomembnih kulturnih prireditev preteklih 40 let v domu.

Za uvodni govor je poskrbel predsednik kulturnega hrama Igor Komel, ki je na kratko predstavil razstavo in imenoval vse fotografe, ki so galeriji poklonili fotografijo. Po njem je spregovoril fotograf in eden izmed ustanoviteljev fotokluba Skupina 75 prof. Joško Prinčič; poudaril je pomembno vlogo, ki jo ima umetniška fotografija v našem kulturnem prostoru. “Kot ostale umetnine, tudi fotografije nastajajo v različnih kontekstih, naj so to družbeni, kulturni ali zgodovinski. S svojimi ikonografskimi, pomenskimi, estetskimi in drugimi posebnostmi izražajo ideologije svojega časa in miselnosti avtorjev”, je povedal. Korenine slovenske umetniške ljubiteljske fotografije segajo v konec 19. stoletja; da je fotografija umetniška, se mora osredotočiti na fotografa samega, ki v sliko ujame in prenese svoja čustva; ključnega pomena pri dobri fotografiji so sporočilnost, ustvaritev vzdušja in estetska dovršenost, podkrepljene s tehničnim znanjem, je navzočim razložil Prinčič. Fotograf se je vprašal, ali ima ljubiteljska fotografija tudi danes, z vsemi novimi računalniškimi sredstvi, še vedno neko veljavnost. Nato je poudaril, da se moramo že zdaj pripraviti na leto 2025, ko bosta Gorica in Nova Gorica postali Evropska prestolnica kulture in ko bo klub praznoval 50-letnico.

Predsednik Skupine 75 Silvan Pittoli se je Prinčiču zahvalil za spodbudne besede. Izrazil je upanje, da bo klub nadaljeval delovanje, saj je priznal, da bi skupina potrebovala mlajše vodstvo. Ob koncu se je Boris Prinčič zahvalil Kulturnemu domu za lepo priložnost. Razstava bo na ogled do konca julija.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme