Fotografska razstava Modernistan, namenjena sovjetski modernistični arhitekturi

“Zahod končno pričenja odkrivati, da je svet večji in kompleksnejši od tega, kar smo bili vajeni razmišljati ves povojni čas. Razna območja so na drugih celinah razvila svoje oblike in načine modernizacije, ki so drugačni od naših”. Tako je na tržaškem soočanju z različnimi in sorodnimi vidiki srednjeazijske in jugoslovanske arhitekture ugotavljal profesor zgodovine arhitekture Luka Skansi. Dobro obiskano srečanje je potekalo v kavarni hotela Hilton v sklopu spremljevalnih dogodkov 31. tržaškega filmskega festivala, ki te dni poteka v Trstu.
Z odprtjem fotografske razstave z naslovom Modernistan, ki je na ogled v prostorih tržaške pokrite tržnice, namenja filmski festival posebno pozornost sovjetski modernistični arhitekturi v Srednji Aziji. Fotografa Roberto Conte in Stefano Perego predstavljata specifično kulturno hibridizacijo, do katere je prišlo v arhitekturi srednjeazijskega prostora. Odpravila sta se v Kirgizistan, Tadžikistan, Kazahstan in Uzbekistan ter v svoj objektiv ujela mogočne stavbe, ki pričajo o času, ki ga ni več, a je v arhitekturi pustil vidno sled.
Svojo pozornost sta namenila zgradbam, ki so nastale po drugi svetovni vojni. Po Stalinu in z razvojem novih gradbenih tehnologij so v ZSSR veliko gradili. S temi prizadevanji so sovjetske oblasti nudile bival0išče prebivalcem, ki so se množično selili v mesta in industrijska središča, ter hkrati postavljale temelje “novemu človeku”, za katerega je komunistična ideologija predvidevala, da mora pripadati urbanemu, modernemu in socialističnemu okolju.
Z gradnjami je oblast izvajala homogenizacijo sovjetske družbe, ki je bila družbeno, kulturno in nacionalno zelo raznolika. Navade azijskih prebivalcev (razširjene družine, polnomadsko življenje) so bile popolnoma drugačne od evropskih. Estetske rešitve so bile v Srednji Aziji pod vplivom islamske in perzijske umetnosti. Zanimiv in večkrat presenetljiv rezultat tega stika je bil nastanek arhitektur, v katerih so se krajevne ali nacionalne estetike prepletale z nadnacionalnim impulzom modernosti socializma. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Mch

Spremljevalni dogodek v sklopu Tržaškega filmskega festivala

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme