FotografiKe barvnih kontrastov

V brošuri, ki spremlja prvo samostojno razstavo fotografskega umetnika Danila Pahorja, lahko bralec (in obiskovalec) opazi v naslovu postavitve barvno nianso. FotografiKe je geslo razstave, črke naslova so bele barve, izstopa črka K, ki je rdeča. V tej navidezni kromatični malenkosti pa se dejansko zgošča vsebinska razsežnost celotnega umetniškega načrta.
V galeriji Kraške hiše bo do 13. oktobra visel ožji segment 15 unikatnih barvnih fotografij na aluminijastih ploščah različnih velikosti. Gre dejansko za fotografije, ki jih je umetnik v izvršilnem postopku obdelave in razvijanja natisnil na kovino, zaradi česar se nam skrivnostna črka K iz naslova izbistri ob spoznanju, da si ogledujemo grafike s fotografsko genezo. Kot je ob odprtju razstave poudarila umetnostna kritičarka Valentina Cunja, avtorjev fotografski prijem zaznamujeta uporaba dolge ekspozicije in zajemanje barvnih kontrastov. Obiskovalec se znajde pred vrtincem geometrijskih vodoravnih strogosti, ki se vrstijo na podlagi različnih barvnih zaporedij; lahko so to preprosto odtenki, sence ali pa močne barvne prisotnosti. Vsebina kompozicij ostaja pri tem prikrita, skupna imenovalca pa sta vendar ustvarjanje in potovanje.
Danilo Pahor je po poklicu grafični oblikovalec. Študiral je multimedialne vede na videmski univerzi. Že več let se posveča fotografiji in svoje znanje na tem področju izpopolnjuje na Fotografskem oddelku Visoke šole za storitve VIST v Ljubljani. Kritičarka Valentina Cunja je izpostavila, da Pahorjev opus obsega fotografije iz različnih smeri, saj rad eksperimentira, in to vsakič znova odkriva z lastno avtorsko izraznostjo. “Z izostrenim likovno-estetskim občutkom povezuje dokumentarne fotografije, ki jih ustvarja pretežno, ko potuje, fotografije arhitekturnih objektov, podob življenja na ulicah in številne portrete ljudi, ki jih naključno sreča na svoji poti”. In še: “Danilo, povsod navzoči, radoveden, občutljivi in profesionalni opazovalec tuje stvarnosti, v svojem delu izraža pomembnost spominov iz otroštva, prevoženih kilometrov, ustvarjalnega nagona in močne osebne vizije”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

KRAŠKA HIŠA / Prva samostojna razstava Danila Pahorja

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme