“Fotografije, ki se dotikajo človeške globine”

Piše: APE

Repen / Odprtje nove razstave

V petek, 1. septembra 2023, so v Kraški hiši v Repnu odprli razstavo Brez-mejni študentov Višje strokovne šole Sežana v organizaciji Zadruge Naš Kras. Večer je uvedel predsednik zadruge Edi Kraus. “Danes odpiramo razstavo, ki je nekoliko izven naših običajnih razstav. Je razstava, ki je umetniška, istočasno pa tudi povezuje določeno inovativnost, šolo, mlade in druge pomembne stvari.”

Razstavo umetniške fotografije Brez-mejni sestavljajo dela nekdanjih študentov Višje strokovne šole Sežana, ki deluje v sklopu podporne organizacije za inovativne potencialne podjetnike in startupe Inkubator Sežana. O organizaciji je na večeru spregovoril njen direktor Dorijan Maršič. Fotografski projekt je nastal skupaj s profesorji in študenti, ki so omogočili to enkratno razstavo. Inkubator podpira razvoj študijskih programov in dejavnost šole v materialnem smislu, je pojasnil direktor. O razstavi in avtorjih fotografij je na večeru spregovorila Katarina Sadovski. “Razstava Brez-mejni odpira okno v svet umetniške fotografije, vabi nas v svet izjemnih vizualnih zgodb. Na razstavi si lahko ogledamo različne plati fotografskega izraza skozi dela avtorjev, ki so razvili svoje umetniške sloge,” je pojasnila. Svoja dela so na razstavi predstavili Kaja Antolini, Slađan Dragojević, Nika Furlani, Polona Ipavec, Slavica Isovska in Peter Mrhar. “Dialogi, ki jih pred nami razkrivajo avtorji, se dotikajo človeške globine. Njihova dela so odraz notranjih potovanj, čustev in zavedanja, ki naslikajo izjemno poglobljene podobe.” Vsak avtor je razvil edinstveni slog, ki se dotika individualnosti in avtentičnosti. Vsak je za svojo zgodbo izbral različen format. V vsaki zgodbi pa so predstavljene različne iztočnice za razmišljanje o brezmejnem prostoru. Avtorji so uporabili različne fotografske tehnike, med katerimi so črno-bela, analogna fotografija, barvna tehnika in še marsikaj. Predstavljeni so portreti, pokrajine, abstraktne pripovedi … “Ta razstava omogoča vpogled v raznolikost umetniških izrazov, ki nas nagovarjajo k refleksiji lastnih misli in občutkov,” je še sklenila Katarina Sadovski.

Na večeru je za glasbeno točko na kitari poskrbel desetletni Žiga Race, učenec Glasbene šole Sežana. Razstava bo na ogled predvidoma do konca septembra ob nedeljah in ob praznikih od 11. ure do 12.30 ter od 15. do 17. ure.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme