Film Martina Turka Nahrani me z besedami v slovenskih kinih

Celovečerni prvenec režiserja Martina Turka Nahrani me z besedami je, po poročanju Slovenske tiskovne agencije, pričel v četrtek, 22. novembra, redno distribucijo po slovenskih kinematografih. Film prinaša zgodbo Roberta, ki odpotuje v Italijo, da bi našel Kristusovo pisavo. Tam naleti na posebneža, brezdomca srednjih let. Srečanje z njim ga zmede in prevzame, piše na strani produkcijske hiše Bela film.
Robert (Jure Henigman) začne skrivnostnemu brezdomcu (Maurizio Zacchigna) slediti, nato pa se za njim izgubi vsaka sled. Robertovo izginotje prisili očeta Janeza (Boris Cavazza), da po mnogih letih molka pokliče starejšega sina Mateja (Sebastian Cavazza), s katerim se odpravita iskat izgubljenega sina. Ker pa Janez ne more pustiti same žene Irine (Miranda Caharija), ki boleha za demenco, se k njej začasno preselita Matejeva žena Ana (Maša Derganc) in njuna hči.
Turk je povedal, da ga je za film navdahnil sanjski prizor – nekdo kleči pod klošarjem in ga prosi, naj mu razodene, da je Kristus. Pri pisanju scenarija, sestavljenega iz treh ločenih zgodb, ki se dogajajo sočasno, ga je zanimalo predvsem, kdo je ta človek, zakaj se je znašel v takšnem položaju, od kod prihaja in kakšna je njegova družina.
Scenarij je Turk med drugim pripravljal v pariški rezidenci cannskega festivala. To si je prislužil skupaj s petimi drugimi režiserji, ki jih je žirija pod vodstvom direktorja cannskega festivala Gillesa Jacoba izbrala med več kot 200 prijavljenimi z vsega sveta.
Turk je sicer za svoje kratke filme prejel že številne slovenske in mednarodne nagrade, kot edinemu slovenskemu režiserju v zadnjih 15 letih pa mu je leta 2008 s kratkim filmom Vsakdan ni vsak dan uspela tudi uvrstitev v sekcijo cannskega festivala Quinzaine.
Film Nahrani me z besedami je bil oktobra prikazan v sekciji In The Cut 14. mednarodnega filmskega festivala v Mumbaiu.

Celovečerni prvenec je pričel v četrtek, 22. novembra, redno distribucijo

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme