Festival umetnosti in kulture

Piše: APE

TrstPredstavitev festivala LET’S Play

V ponedeljek, 5. junija 2023, je v Trstu potekala predstavitev festivala LET’S Play – tri gledališča v Sartoriu, ki ga skupaj prirejajo tržaška gledališča, Slovensko stalno gledališče (SSG), La Contrada in Bonawentura / Teatro Miela. Gledališki dogodki festivala, ki je vključen v poletni koledar Občine Trst Trieste Estate, bodo zaživeli na vrtu Mestnega muzeja Sartorio v Trstu. Prvi bo na sporedu v četrtek, 8. junija, zadnji pa bo v nedeljo, 2. julija.

Prvi večer bo uvedla koprodukcija vseh treh gledališč z naslovom Premejevaje. Gre za literarni portret edinstvene usode ljudi, narodov, kultur, jezikov, držav v stiku preko štirinajstih slovenskih in italijanskih leposlovnih besedovanj o meji in obmejnosti. Izbor pomenljivih odlomkov iz različnih del, ki povezujejo preteklost in sedanjost, je sestavil Miran Košuta, za režijo pa je poskrbel Lino Marrazzo. Naslednje tri predstave je predstavil direktor SSG Danijel Malalan. V petek, 9. junija, bo na sporedu predstava z naslovom Pina in Pierpaolo, ki govori o umetniškem in človeškem sozvočju Pier Paola Pasolinija in openske violinistke Josipine Kalc. V soboto, 10. junija, bo zaživel avtorski projekt Daše Grgič z naslovom Plenir, ki je nastal v sklopu delovanja društva Balkan Dance project. Gre za koreografsko fresko, poklon ženskam, ki so med vojno preživljale družino s trdim delom. V nedeljo, 11. junija, bo potekal večer z dvojnim dogodkom. Na vrsti bo slovesna podelitev gledaliških nagrad tantadruj in krstna izvedba enodejanke z naslovom O snegu in ljubezni po istoimenskem romanu Marka Sosiča. V četrtek, 22., in v petek, 23. junija, bo gledališče La Contrada uprizorilo besedilo Tržaški epistolarij, ki je nastalo na osnovi dopisovanja tržaških umetnic Anite Pittoni in Linuccie Saba, je na predstavitvi povedala umetniška vodja gledališča Lidia Amabilino. V soboto, 24., in v nedeljo, 25. junija, pa bo gledališče La Contrada premierno uprizorilo predstavo Pasolini, il caos contro il terrore, ki je nastala po zamisli in v režiji Diane Höbel. Predsednik gledališča Bonawentura – Teatro Miela Enzo D’Antona je spregovoril o zadnjih dveh predstavah v režiji omenjenega gledališča, ki bosta sklenili festival. V četrtek, 29., in v petek, 30. junija, bo na sporedu predstava Secondo Riccardo, prosto napisana po Rihardu II. Williama Shakespearja in bo uprizorjena v režiji društva Artifragili. Druga produkcija gledališča bo na sporedu v soboto, 1., in v nedeljo, 2. julija. Predstava z naslovom Italo Svevo and Friends – Blues Jazz Explosion bo vključevala branje najboljših in najmanj poznanih strani Sveva, Joycea, Sabe, Kosovela, Giottija, Voghere in mnogih drugih.

Vse predstave se bodo začele ob 21. uri, v primeru slabega vremena bodo uprizorjene v alternativnih lokacijah, ki bodo najavljene na spletnih straneh sodelujočih gledališč.

Vstopnice lahko  rezervirate s klicem na telefonsko številko vsakega sodelujočega gledališča.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme