Festival Mesto knjige - poleg knjižnega sejma številni zanimivi dogodki

Knjižni festival in sejem Mesto knjige z naslovom Večjezičnost bo letos potekal od 11. do 18. junija v Novi Gorici in okolici. S pogovori, glasbo, bralnimi uprizoritvami, razstavami in knjigami organizatorji spletajo pisano večjezično literarno krajino. Sejem bo letos potekal tako na stojnicah sredi mesta kot na spletu.

Rdeča nit letošnjega festivala so tisti kulturni ustvarjalci, ki živijo in delajo v Sloveniji, vendar ustvarjajo v drugih jezikih, tako je povedal na tiskovni konferenci član programske ekipe festivala Miha Kosovel.

Festival se bo začel 11. junija na Trgu Evropa v Novi Gorici s pogovorom s pisateljico Erico Johnson Debeljak. V pogovoru, ki ga je vodil časnikar Marko Crnkovič, je predstavila svojo zadnjo knjigo Devica, kraljica, vdova, prasica.

V soboto, 12. junija, bodo na Trgu Marka Plenčiča v Solkanu odprli razstavo štirih domačih ilustratork. S svojim delom se bodo v javnem prostoru predstavile Ana Maraž, Anja Kranjc, Ana Zavadlav in Tina Volarič. Sledil bo koncert domačega dvojca GLOG. V nedeljo bo na Trgu Evropa Vesna Humar gostila novinarja manjšinskih medijev, slovenskih v Italiji in italijanskih v Sloveniji. Gosta, odlična poznavalca problematik čezmejnega slovensko-italijanskega prostora, Stefano Lusa in Jurij Paljk, bosta spregovorila o politikah dvojezičnosti.

Na zadnji dan pred sejmom, v ponedeljek, bodo organizatorji odrasle povabili na ogled interaktivne razstave Na šverc! v prostorih nekdanjega maloobmejnega prehoda na Pristavi, otroke pa v bodoče knjigotrško središče na Delpinovi ulici, kjer so se na delavnici ob igri učili tujih jezikov.

V četrtek, 17. junija, bodo na gradu Kromberk imeli v gosteh Ferija Lainščka, Prekmurca in zapisovalca romskih zgodb. Z glasbeno spremljavo Lare Jankovič s kvartetom bodo vstopili v avtorjevo poezijo in spoznali njegov svet. Starše pa v četrtek, 17., in petek, 18. junija, ob 16. uri vabijo, da obiščejo predstavo Varstvo v režiji Marka Čeha ter za dve uri otroke prepustijo v varstvu vzgojiteljic v bodočem knjigotrškem središču. Tam bo igralec, lutkar in voditelj Anže Zevnik otroke zabaval s kulturnim programom, medtem ko bodo starši lahko mirno uživali v mestu oziroma na prireditvah festivala Mesto knjige.

Knjižni sejem bo tudi letos potekal na Bevkovem trgu. V družbo več kot 20 založb, z rekordno udeležbo zamejskih založnikov, vabi prihodnji teden vsak dan, od torka do petka med 15. in 21. uro, je povedala vodja festivala Katja Pahor. Spremljevalni program sejma bo tudi letos pester, med drugim ga bodo obiskali Marcel Štefančič Jr., Brina Svit, Dušan Jelinčič, Maja Haderlap, Mirt Komel, Anja Mugerli, Jaka Železnikar, Nejc Gazvoda, Varja Hrvatin, Mateja Sattler, Lidija Dimkovska, Urban Vovk in Muanis Sinanović.

Mesto knjige organizira Društvo humanistov Goriške s partnerji, program pa sofinancirajo Javna agencija za knjigo RS, Mestna občina Nova Gorica in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme