Festival malvazije se vrača v Milje

Piše: Mch

V petek, 6. avgusta 2021, v pristanu istrskega mesteca

Potem ko je lani pandemija prekrižala račune organizatorjem, se v istrsko mestece Milje vrača festival Malvazije v pristanu. Letošnja izvedba, na kateri bodo obiskovalci imeli priložnost okušati na Krasu, v Bregu in Miljskih hribih pridelane malvazije, bo potekala v petek, 6. avgusta 2021. Istega večera bodo v miljskih gostinskih obratih, ki so pristopili k pobudi, gostje okušali ribje krožnike in druge tipične jedi.

Spored festivala, ki ga prireja podjetniška mreža Carso – Kras oz. agencija LAS Kras, so teden dni predstavili na kmetiji Bruna Lenardona, ki leži v zaledju Milj tik italijansko-slovenske meje. Partnerji prireditve so Občina Milje, Društvo vinogradnikov Krasa, LAS Istra in LAS Krasa in Brkinov.

Na srečanju, ki ga je vodil someljé Robi Jakomin, so opozorili na avtohtoni značaj istrske malvazije. Na dan festivala bo med 18. in 22. uro v miljskem mandraču, na pomolu Nazario Sauro, svoja vina ponujalo kar 33 pridelovalcev iz Italije in Slovenije. Buteljke vina bodo obiskovalci prireditve (po kletnih cenah) lahko kupili neposredno iz rok vinarjev in jih nato po želji zaužili v restavracijah in gostilnah, v katerih bodo ponujali degustacijske menije.

Vstopnica za obisk festivala (neomejeno število kozarcev vina) znaša 15 evrov. Ljubitelji krajevnih pridelkov si le-te lahko nabavijo prek obiska spletne strani Trieste.Green ali v dneh pred dogodkom v turističnem uradu na miljskem Trgu Caliterna. Organizatorji obveščajo, da bo festival v primeru grdega vremena potekal v nakupovalnem središču Montedoro pri Štramarju. O čezmejni istovetnosti festivala Malvazije v pristanu priča dejstvo, da se bo ta z istim imenom v soboto, 7. avgusta 2021, v organizaciji LAS Istre nadaljeval na carinskem pomolu v Izoli.

Na predstavitvi sporeda izvedbe sta spregovorila tudi odbornik miljske občine Stefano Decolle in predsednik LAS Kras David Pizziga. Poudarila sta turistični in gospodarski pomen prireditve, ki omogoča kakovostno rast ponudbe krajevnih pridelovalcev in v času pandemije (vsaj delni) vnovični zagon gostinskih obratov.

Ker so pri organizaciji festivala soudeležene tri agencije za razvoj (LAS), je Pizziga na srečanju poudaril pomen čezmejnega povezovanja oz. “preseganja meje v imenu malvazije”. Vinogradniki z obdelovanjem površin na obeh straneh meje s svojim delom vsakodnevno “brišejo” mejo, prečkanje le-te pa predstavlja za turiste zelo zanimivo izkušnjo, ki bi jo veljalo razviti.

Naj spomnimo, da bo v skladu z novo ministrsko odločbo vstop na miljski prireditveni prostor dovoljen le osebam z “zelenim potrdilom” oziroma tistim, ki so prejeli 1. odmerek cepiva vsaj 2 tedna pred festivalom, imajo negativen rezultat molekularnega ali antigenskega testa, ki ni starejši od 48 ur, ali pa dokažejo prebolelo okužbo, od katere ni minilo več kot 6 mesecev.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme