Festival italijanskih mladinskih zborov v FJK

Sodelujeta tudi deželni zbor FJK in zbor Emil Komel

Državna zborovska federacija Feniarco bo konec tedna pripeljala v Furlanijo – Julijsko krajino festival deželnih mladinskih zborov. Od 1. do 3. decembra bo sedem pojočih predstavnikov italijanskih dežel zapelo na štirih koncertih ter pri izjemni, skupni peti maši s priznanim dirigentom in krstnimi izvedbami skladb, ki so nastale za to priložnost.

“Così è germinato questo fiore” (Tako je vzbrstel ta cvet) je državni projekt, ki je skozi različne etape pripomogel k razvoju deželnih zasedb, med katerimi je tudi Deželni mladinski zbor FJK, ki ga vodi Mirko Ferlan. Ob zaključku svojega mandata na čelu tega zbora bo tržaški dirigent vodil dva nastopa v okviru tega zborovskega vikenda, v Gorici in Miljah.

Dežela FJK neposredno podpira festival, ki na področju stika s teritorijem ponuja gostujočim zborom vodene oglede in pevske dobrodošlice s sodelovanjem krajevnih zborov. 1. decembra ob 20.45 bosta v stolnici v Spilimbergu zapela sardinski in apulijski mladinski zbor. V goriški stolnici pa bo toskanski mladinski zbor zapel po uvodu Mešanega mladinskega zbora Emil Komel. 2. decembra ob 20.30 bo stolnica v Gemoni prizorišče nastopa mladinskih zborov iz Kampanje in Trentina, sočasno bo v stolnici v Miljah zapel mladinski zbor Emilije – Romanje.

Vse sodelujoče zasedbe bodo združile glasove v nedeljo, 3. decembra, ob 12.00 v videmski stolnici, kjer bodo pevci sodelovali z godalnim orkestrom Arrigoni pod vodstvom priznanega dirigenta Filippa Marie Bressana. Na sporedu bosta novi skladbi, naročeni za to priložnost: Missa brevis Gianmartina Durighella in skladba Ad te levavi Roberta Brisotta. Združeni zbori bodo ob prvi adventni nedelji izvedli tudi dela Händla, Despreza, Praetoriusa in Fauréja.

V dneh festivala se bodo gostujoči zbori srečali tudi z mimoidočimi v bližini koncertnih prizorišč in jih presenečali s flash mobi na trgih. Podrobne informacije o dogodkih so objavljene na spletni strani http://www.feniarco.it.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme