Festival Glasbe sveta 2012

Poletno dogajanje na Goriškem bo v mesecu avgustu popestril festival Glasbe sveta, ki ga letos prvič prireja Goriški muzej v sodelovanju z društvom KUD Morgan in podjetjem za umetniško uprizarjanje Odprta koda d. o. o. ter s podporo Mestne občine Nova Gorica. Na gradu Kromberk bodo torkove večere razgibali živahni ritmi izvrstnih glasbenih ustvarjalcev tako imenovane worldmusic, glasbe sveta oziroma etno glasbe.
Festival se je začel v torek, 7. avgusta, ko so na oder stopili tamburaši skupine Šukar, ki že več kot dvajset let kakovostno preigravajo romsko glasbo. V torek, 14. avgusta, bosta nastopila skupina Vruja, kar v istrskem narečju pomeni izvir ali studenec, ki s svojo glasbo širi istrsko svežino in vedrino, ter vokalni kvintet Tminski madrigalisti s tolminskimi zgodbami o ljubezni, poštenosti, skromnosti, prijateljstvu in iskrenosti. Na tretjem koncertu, 21. avgusta, se bo predstavila priznana hrvaška pevka, flavtistka, skladateljica in tekstopiska Tamara Obrovac, ki z zasedbo Transhistria Ensemblea ustvarja edinstven glasbeni izraz, z mešanjem mediteranske in istrske glasbe z jazzovsko improvizacijo, resno glasbo ter teksti v istrskem dialektu. Festival se bo končal 28. avgusta z nastopom tria znanih slovenskih glasbenikov, Janeza Dovča (harmonika, vokal, elektronika), Boštjana Gombača (klarinet, piščali, vokal, pojoča žaga, zvočila) in Gorana Krmaca (tuba), članov različnih uveljavljenih zasedb, med drugimi Katalene, Jararaja, Terrafolk.
Poleg izbrane glasbene ponudbe si bodo lahko obiskovalci vsakič privoščili še pokušnjo goriških domačih dobrot na tržnici, ki bo v času festivala v amfiteatru ob kromberškem gradu. Krajevni vinarji, sirarji, čebelarji, zeliščarji in drugi bodo na stojnicah predstavljali svoje pridelke in izdelke, tako bodo lahko obiskovalci, poleg glasbene, spoznali še svojo prehrambeno dediščino.
Direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič je povedal, da si želi s takšnimi prireditvami promovirati grad Kromberk, ki z razpoložljivimi prostori in prelepo lokacijo nudi številne možnosti za raznolike vsebine, vezane predvsem na koncept varovanja in predstavljanja kulturne dediščine. Festival Glasbe sveta sledi točno temu načelu, zato je še toliko bolj povezan z delovanjem muzeja. Malnič je poleg tega izrazil željo, da bi postal ta festival tradicionalna prireditev in se udomačil tako kot že Vinil večeri, predavanja, filmski večeri in Kromberški punt. Vodja projekta Aleks Vičič je o vsebinskem delu festivala dejal, da je glasba eden ključnih elementov izražanja, zato so pri izboru glasbenikov iskali predvsem pristnost in srčnost, kar pogrešamo v današnjem prehitrem in površnem načinu življenja. Nastopajoči izvajalci ustvarjajo kakovostno ter sporočilno glasbo, ljudske elemente prepletajo z modernimi, jih reinterpretirajo in tako ponovno obujajo v življenje.
Festival bodo izpeljali ob vsakem vremenu, za koncerte je potrebno kupiti vstopnico, za tržnico pa je vstop prost.
Katarina Brešan

Poletno dogajanje na Goriškem

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme