Aktualno

Fedrigova uprava želi biti blizu manjšinam

Fedrigova uprava želi biti blizu manjšinam

Obisk W. Bandlja in R. Pavšiča pri deželnem odborniku za Slovence

Deželni odbornik za krajevne avtonomije Pierpaolo Roberti je prvič sprejel predsednika Sveta slovenskih organizacij Walterja Bandlja in predsednika Slovensko kulturno gospodarske zveze Rudija Pavšiča. Neformalno srečanje je bilo v deželni palači na Velikem trgu v Trstu. Odbornik Pierpaolo Roberti, nekdanji tržaški podžupan, je srečanje ocenil kot zelo dragoceno in si želi skupnega dialoga. Že od samega začetka je Roberti izjavil, da je soočanje s slovensko realnostjo neobhodno potrebno.
Za odbornika Robertija imajo posvetovalne komisije vodilno vlogo pri reševanju morebitnih problemov. Z razliko od prejšnje deželne uprave si zdajšnja Fedrigova uprava želi biti blizu in na razpolago manjšinam. Tak odnos do slovenske narodne skupnosti lahko ocenimo pozitivno.
Pavšič je med pogovorom opozoril tudi na vprašanje vladnega omizja pri notranjem ministrstvu v Rimu in deželno vlado prosil za posredovanje pri notranjem ministru Salviniju, da bi se ponovno umestilo omenjeno omizje. Predsednik SKGZ-ja je Robertija spomnil, da je v predvolilnem času tudi sam deželni predsednik Fedriga obljubil, da bi podobno omizje nastalo na deželni ravni. Pavšič je med sestankom izjavil, da si predvsem želi praktičnega pristopa k iskanju rešitev.
Predsednik SSO-ja Walter Bandelj se je dotaknil tudi neizogibnega vprašanja o glasbenem šolstvu oziroma o uglednem Slovenskem glasbenem centru Emil Komel v Gorici, ki že vrsto desetletij odlično deluje na Goriškem in ustvarja ter izobražuje bodoče glasbene kadre in ljubiteljske glasbenike. Walter Bandelj je izjavil, da si prizadeva za sodelovanje obeh šol, predvsem v tem obdobju, ko se odpirajo nove poti, ki so tudi vezane na državno glasbeno šolstvo.
Med aktualnimi in nujnimi vprašanji je Walter Bandelj omenil razdelitev preostanka državnih sredstev iz postavke osmega člena zaščitnega zakona, ki še tičijo v državnih blagajnah. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
MAN

12.07.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!