Fedriga o načrtih za drugo fazo

Danes je v deželni palači na Velikem trgu potekala tiskovna konferenca, ki jo je sklical guverner Massimiliano Fedriga. Na njej so poleg omenjenega spregovorili tudi deželni podpredsednik Riccardo Riccardi, tržaški prefekt Valerio Valenti in župan Roberto Dipiazza. Politični predstavniki so seznanili medije z razvijanjem izrednega stanja zaradi covida-19 v Furlaniji Julijski krajini. Prefekt Valenti je na kratko prikazal številke, predvsem kar se tiče monitoriranja prebivalcev v FJK. Od 10. marca do danes so pregledali 194.871 oseb, kaznovali so jih 8.080, 122 obtožili zaradi lažne izjave in 17, ker so bili pozitivni na virus in niso ostali v izolaciji. Pregledali so med drugim 68.012  komercialnih dejavnosti in naložili globo 99 lastnikom, ki so kršili pravila odloka. Prefekta v drugi fazi skrbita predvsem dva delikatna vidika življenja, in sicer sistem javnih prevozov, pri katerem lahko pride do stika in druženja več ljudi, in tudi zahajanje na morje oz. sončenje v poletnem času.

Podpredsednik Riccardi je prikazal številke na področju zdravja. V deželi so do danes opravili več kot 82.000 brisov, pozitivno je to, da je število ozdravljenih  stabilno in višje od okuženih. Najbolj skrb vzbujajoče pa je stanje v domovih za ostarele. V teh je bilo opravljenih več kot 9.000 brisov. V deželi je bilo 309 smrtnih žrtev, od teh 150 v domovih za ostarele. Dežela FJK je reagirala dobro, podpredsednik pa je opozoril, da je treba biti v drugi fazi pozorni, da se stanje zopet ne poslabša. 

Župan Dipiazza se je predvsem zahvalil Deželi FJK za ukrepe, ki so bili zelo učinkoviti in so nedvomno pripomogli k temu, da smo med deželami v najboljšem stanju. Tudi župana skrbi poletje in zahajanje na morje, a zagotovil je, da na občini pripravljajo primerne ukrepe tudi glede tega. Skrbijo pa ga predvsem gospodarstvo in trgovine, saj številni ljudje čakajo na ponovni zagon dejavnosti. 

Sklepno misel je imel guverner Fedriga. Zahvalil se je županu in prefektu za odlično sodelovanje, ki se je v kriznem času še bolj okrepilo. Zahvalil se je tudi civilni zaščiti. Strategija, za katero se je odločila FJK, je bila prava, in to dokazujejo podatki. Smo namreč med deželami, ki se najbolj uspešno borijo proti pandemiji, je poudaril Fedriga. Danes bo potekala tudi skupščina dežel, na kateri bo Fedriga pozval državo, naj bi dežela FJK skrajšala termine za ponovno odprtje dejavnosti, in sicer 11. maja naj bi odprli trgovine, 18. maja pa bolj delikatne dejavnosti, kot so npr. bari, restavraciji in frizerski saloni. 

Politični predstavniki so seznanili medije z razvijanjem izrednega stanja zaradi covida-19 v Furlaniji Julijski krajini

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme