Fašizem z različnih zornih kotov

Piše: Kat

Gorica / 18. izvedba festivala èStoria

Od 27. do 29. maja bo v goriškem mestnem središču zaživel 18. festival èStoria, ki ga prireja združenje èStoria, pokroviteljstvo pa mu zagotavljajo Dežela FJk, Občina Gorica, Fundacija Goriške hranilnice, ministrstvo za kulturo, tržaška in videmska univerza ter italijansko združenje založnikov. Festival se je lani začasno preselil v Park Basaglia, letos pa se bodo predavanja in predstavitve zvrstili v športni dvorani društva Unione ginnastica goriziana, osrednji predavalnici videmske univerze, mediateki Ugo Casiraghi, ljudskem vrtu, gledališču Verdi, Trgovskem domu, dvorani Dora Bassi in na drugih lokacijah v mestu. Že od ponedeljka, 23. maja, bo potekal tudi èStoria Film festival, ki ga prirejajo združenje èStoria, Kinemax, Palazzo del cinema – Hiša filma in Kulturni dom. Udeležba na dogodkih bo brezplačna, za odmevnejša predavanja pa bo potrebna predhodna prijava. Vse informacije in celoten program festivala so na voljo na spletni strani estoria.it.

Rdeča nit letošnjega festivalskega dogajanja bodo razne oblike fašizma, od začetkov do njegovega razmaha, širitve v Evropi, tragičnih dogodkov druge svetovne vojne in povojnega časa. Več kot 200 gostov bo o izbrani tematiki spregovorilo na 120 dogodkih. Med festivalom bodo, kot običajno, potekali tudi èStoriaFVG, èStoria Giovani v sodelovanju z organizacijama Punto Giovani in Informagiovani, in spored predstavitev knjižnih novosti La Storia in Testa. Veliko bo gostov, zgodovinarjev, pisateljev in strokovnjakov mednarodnega slovesa. Med drugimi bodo o fašizmu govorili Anna Maria Vinci, Marta Verginella in Raoul Pupo; o požaru Narodnega doma bodo spregovorili avtorja stripa Črni plamen, Ivan in Zoran Smiljanić, ter Aleš Waltritsch. O Borisu Pahorju in zbirki esejev in pričevanj Scrittore senza frontiere se bodo pogovarjali Walter Chiereghin, Tatjana Rojc in Fulvio Senardi.

Fašizem bodo gostje obravnavali iz različnih zornih kotov. Spregovorili bodo o začetkih in ideoloških ter političnih predpostavkah za njegov razvoj, umetnostni kritik Vittorio Sgarbi bo predaval o odnosu med umetnostjo in fašizmom, drugi gostje se bodo osredotočili na figuro ženske pod režimom, na lik Benita Mussolinija in drugih osebnosti, ki so režim sooblikovale. Poglobili se bodo v analizo odnosa med fašizmom in nacizmom ter drugih pojavov fašizma v različnih državah.

V Gorici se bodo srečali strokovnjaki, ki puščajo pomemben pečat v študijah totalitarizmov dvajsetega stoletja. Na letošnjem festivalu èStoria bodo predstavili svojo didaktično in znanstveno metodo, obiskovalce festivala bodo obogatili s sodobnimi analizami totalitarizmov in s primerjavami z dogajanjem, ki ga Evropa trenutno doživlja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme