Fanika Coren razstavlja zbirko Gold v Trgovskem domu

Piše: CotJ

Zlata dela nadebudne Benečanke

Projekt Art Vitrina Trgovski je spet prepoznal mlad slikarski talent, tokrat iz Benečije. V torek, 30. januarja, se je v prostorih Trgovskega doma v Gorici predstavila Fanika Coren. Slikarka je komaj zaključila triletni študij na Akademiji za likovno umetnost v Rimu, kjer se sedaj izobražuje na magistrski ravni. Z razstavo Gold Fanika prvič razstavlja izbrane umetnine, ki bodo na ogled v prostorih Feiglove knjižnice v Gorici do 8. marca. Od takrat do aprila pa bo izbor slik krasil stene tržaške Narodne študijske knjižnice.

Direktorica NŠK Luisa Gergolet je Faniko prvič opazila v TV seriji Kontrasti – mladi za mlade. Izsek oddaje, ki ga je Kinoatelje prilagodil za tokratno priložnost, se bo predvajal na zaslonu ob razstavljenih delih v knjižnici. Delček sebe, ki ga Fanika prvič ponuja javnosti, je po mnenju direktorice lahko pravi navdih za številne mlade obiskovalce prostorov knjižnice.

Kuratorka projekta Klavdija Figelj je tudi tokrat poskrbela za natančno razlago izbora tradicionalno figurativnih oljnatih slik na platnu, papirju in lesu. Glavna nit zbirke je seveda zlata barva, s katero Fanika daje posebno pozornost glasbi, ljubezni in naravi.

“Fanika ima umetnost za neke vrste poveličanja. Sama vzame trenutek, osebo ali občutek in ga naredi zlatega,” je dejala Klavdija Figelj. Z zlato, popolno barvo krasi še posebno naravo, ki ji nudi zatočišče pred hrupnim in površnim velemestom. Prav zaradi tega bi mlada umetnica svoje življenje rada preživela v Benečiji, ki je njen pravi dom in navdih. Navezanost na domačo zemljo preliva na umetnine: med razstavljenimi deli je tudi dekle, ki v rokah, položenih na srce, drži resnično rdečo nit. Ta pa vodi prav do manjše hišice v ozadju. Gledalcu takoj pade pogled na natančno narisane roke na srcu in prav tako jasno naslikan dom. Srce in dom povezuje rdeča nit, vse ostalo je nekoliko zamegljeno, nepomembno.

Rdeča nit Fanikinih umetnin pa je tudi glasba. Slikarka je namreč tudi violončelistka, ki ustvarja in poglablja mostove med ljubljenima svetovoma glasbe in likovne umetnosti; diplomsko nalogo je osnovala prav na temo lepote glasbe in njenega odnosa z umetnostjo. Na ogled je postavila tudi slike, v katerih mojstrsko povezuje portrete bolj ali manj popularnih oseb z glasbenimi elementi. V naslovih združuje občutke naslikanih in določene glasbene tonalitete (Abandon in a minor, Empathie in c minor, Nostalgie in b minor).

Večer je popestril MatikaDuet, v katerem poleg Fanike igra tudi Matteo Parillaud. Neobičajni duo violončela in diatonične harmonike že nekaj let igra na raznih kulturnih festivalih, zasebnih koncertih in porokah tako v Rimu kot v naših krajih. Ravno pred kratkim, letos januarja, sta nastopila na 60. Dnevu emigranta v Benečiji.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme