The fairy way, naj se lepota prebudi!

Piše: Katarina Visintin

Nabrežina / Dekliški pevski zbor Igor Gruden je predstavil zgoščenko

V nedeljo, 19. septembra 2021, je bil na sedežu slovenskega Kulturnega društva Igor Gruden v Nabrežini pravi pravljični koncert. Dekliški pevski zbor Igor Gruden, ki ga vodi Mirko Ferlan, je publiki popestril nedeljski večer s predstavitvijo prve zgoščenke The fairy way. Na njej so zbrane pesmi iz obdobja angleške romantike.

Dekleta so se poslušalcem, ki so jih preko videopovezave v živo spremljali tudi od doma, predstavila z raznobarvnim programom, ki je segal v obdobji glasbe 19. in 20. stoletja. Pravljični večer se je začel z nežnimi verzi Caroline Alice Elgar, ki jih je upesnil njen mož, skladatelj Edward Elgar. Zbor sta na violini spremljali Katja Dadič in Laura Tomasella, skozi celoten večer pa je pesmi na klavir spremljal Matjaž Zobec. Sledila sta samospeva Ralpha Vaughana Williamsa, skladatelja z globoko navezanostjo na angleško kulturno tradicijo. Nežno in z velikim čutom ju je zapela mezzosopranistka Nada Tavčar. Večer se je nadaljeval z zvoki pesmi Gustava Holsta. Le-ta je pod vplivom velikega zanimanja za orientalski svet prevedel in upesnil več tekstov indijskega pesnika Kālidāsa. Sledila sta še druga dva samospeva Ralpha Vaughana Williamsa. Koncert se je končal s tremi skladbami Charlesa Villiersa Stanforda, najverjetneje najbolj vplivnega britanskega skladatelja med koncem 19. in začetkom 20. stoletja. Vsestranski glasbenik je s svojo nadarjenostjo pripomogel h glasbenemu preporodu v Veliki Britaniji. Zbor je dokazal veliko glasbeno izpiljenost. Nežni, a polni glasovi deklet so v dvorani ustvarili pravo pravljično atmosfero. Začarale so vso publiko in jo popeljale v drugi svet; ponosno so predstavile svojo prvo zgoščenko. Večeru so dodale vrednost povezovalne besede Tamare Stanese, ki so poslušalce vodile skozi glasbo angleške romantike.

Koncerta se je udeležila tudi Alma Biscaro, podpredsednica USCI FVG (Unione Società Corali del Friuli Venezia Giulia). Pozdravila je občinstvo v imenu predsednika zveze in pohvalila zbor. Poudarila je milino in lepoto pevcev, ki so večeru dali izredno poseben pečat.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme