EZTS GO: brezplačni spletni tečaj slovenščine in italijanščine

Spoštovani,

v okviru kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025, v koordinaciji EZTS GO, ekipa GO!2025 organizira spletni tečaj italijanščine in slovenščine, z željo po zbliževanju prebivalstva čezmejnega območja v tem težkem obdobju. Oba tečaja začneta v ponedeljek 30. marca.

Pred tednom dni je skupina kandidature GO! 2025 svoje facebook in instagram sledilce vprašala, ali bi slovensko govoreče zanimal tečaj italijanščine in italijansko govoreče tečaj slovenščine. Nad vsemi pričakovanji se je na iniciativo odzvalo več ko 300 ljudi, ki želijo sodelovati na brezplačnem 10 urnem spletnem tečaju, osredotočenem na »praktično« uporabo dveh jezikov.

Tečaj se bo odvijal 5 tednov, vsak ponedeljek in četrtek, v 2 Facebook skupinah. Italijanskega jezika se bodo slovensko govoreči učili v skupini Nauči se ITALIJANSKO z GO! 2025, italijansko govoreči sledilci pa se bodo v skupini Impara lo SLOVENO con GO! 2025 učili slovensko.

»Predvsem nam je v ponos, da se toliko ljudi želi naučiti čezmejnega jezika, kar je za tako majhen in prepleten geografski prostor izjemno smiselno. Tako tudi kljub ponovnim fizičnim mejam ostajamo #borderless. Vabljeni, da se nam pridružite, začnemo 30. 3. 2020! « pravi ekipa GO!2025.

Delovna skupina za pripravo kandidature za Novo Gorico z Gorico za Evropsko prestolnico kulture nadaljuje z delom. Potekajo pogovori preko videokonferenc, dogovori z mednarodnimi partnerji in druge dejavnosti. »Dogodki v zadnjem mesecu, po tem, ko smo se uvrstili v 2. krog kandidature, so se odvrteli popolnoma v drugo smer, kot je lahko kdorkoli pričakoval.« nam je povedala vodja kandidature Mag. Neda Rusjan Bric, »Meja med obema državama, obema mestoma, je zarezala skoraj tako, kot ko je bila postavljena prvič – predvsem zato, ker je nihče nikoli več ni pričakoval.  Vendar pa je prav zato naša kandidatura še toliko bolj pomembna: zdaj ne gre le za idejo o skupni bodočnosti ampak za to, da kljub realnosti, ki nas teži, prebivalci na obeh straneh meje ohranimo to idejo o sožitju, sočutju in solidarnosti. Italija, ki je bila v zadnjem mesecu največja žrtev okužbe z virusom v Evropi, je prav zdaj najbolj potrebna naše podpore. Hkrati pa smo prebivalci na slovenski strani bili prav zaradi italijanskih ukrepov že prej opozorjeni na nevarnost, kot preostala Slovenija in smo jih mogoče prav zato vzeli zelo resno. Tudi ekipa EPK ne miruje: delujemo virtualno, spreminjamo način razmišljanja, iščemo možnosti in načine, kako bi podprli kulturne delavce na obeh straneh, ki so trenutno v velikih eksistencialnih stiskah, na novo osmišljamo posamezne projekte tudi v luči potencialno podobnih razmer v bodočnosti … Zdaj še bolj verjamemo, da bomo samo skupaj lahko premagali tudi to neverjetno preizkušnjo. Naše pretekle obmejne zgodbe so nam pri tem lahko v pomoč. K sreči lahko s pomočjo sodobnih tehnologij tudi danes delujemo »borderless«, da bomo lahko v bližnji bodočnosti znova skupaj!«

Monica Tortul

V okviru kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme