Evropske vrednote preko zborovskega petja in glasbe

Piše:

Cantate / Razpis Nagrade Pavle Merkù

Svet slovenskih organizacij in Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst objavljata razpis za zbiranje predlogov za podelitev Nagrade Pavle Merkù 2022 za umetniške dosežke na zborovskem področju med pripadniki slovenske narodne skupnosti v Italiji. Razpis so predstavili v petek, 3. decembra 2021, v sugestivni dvorani hotela Savoia Excelsior na tržaškem nabrežju. Podpredsednica SSO za tržaško Maja Lapornik in predsednica ZCPZ Rossana Paliaga sta obrazložili pomen nagrade in kdo se lahko pravzaprav prijavi. Predlagatelji so lahko društva, zveze, neformalne skupine, posamezniki, ki se ukvarjajo s kulturnimi dejavnostmi, kot tudi sami kandidati. Nominiranci so lahko skladatelji, instrumentalisti, dirigenti, pevci, raziskovalci in kulturni delavci,  ki imajo posebne zasluge na zborovskem področju in ki pripadajo slovenski narodni skupnosti v Italiji ter delujejo v deželi FJK. Z razliko drugih nagrad morajo biti umetniki še dejavni, starostnih omejitev pa ni. Komisija, ki jo sestavljajo predstavnik SSO, predstavnik ZCPZ Trst in trije zunanji strokovnjaki s preverjeno izkušnjo na zborovskem področju, bo obravnavala vse prispele vloge in bo izbrala nagrajenca. Vloga za podelitev nagrade mora vsebovati podatke o predlagatelju in kandidatu (ime, priimek, naslov elektronske pošte, telefon) življenjepis kandidata z izpostavljenimi zaslugami na zborovskem področju in razlogi za podelitev nagrade (od 2000 do 4000 znakov s presledki). Predlagatelji lahko pošljejo dokumentacijo najkasneje do 28. februarja 2022 po elektronski pošti na naslov odbor@ssorg.eu ali po priporočeni pošti na naslov Svet slovenskih organizacij, ul. Coroneo 19 34133 Trst. Nagrada, ki jo organizatorji podeljujejo bienalno, je denarna in znaša 1.000 evrov.

Nagrada spada v okvir projekta Cantate, ki je zaživel prvič leta 2019, in sicer na Dan Evrope. 9. maj je namreč za Svet slovenskih organizacij in tržaško Zvezo cerkvenih pevskih zborov priložnost za posebno praznovanje v znamenju priljubljene in zaznamujoče umetniške dejavnosti, zborovske glasbe. Pobuda Cantate združuje prepričanje, da je Evropa naš naravni dom in ljubezen do vrhunskega glasbenega izraza oz. trdo in na dejstvih utemeljeno prepričanje, da živimo v prostoru, kjer imamo od nekdaj vrhunske glasbene ustvarjalce, je povedala Maja Lapornik, ki je napovedala, da bo prav tako tudi podelitev nagrade 2022 potekala na Dan Evrope. V naši skupnosti je zborovska glasba na visokem nivoju in organizatorji so trdno prepričani, da bo marsikdo deležen te prestižne nagrade.

Večer, posvečen zborovski glasbi in petju, so si organizatorji zamislili na pol poti med novinarsko konferenco in koncertom. To je bila prav gotovo prava odločitev. Glasbeni del so si  zamislili prav s skupino, ki prepričano razmišlja evropsko, prav tako kot organizatorji. Ta ima zanimive in zahtevne programe ter cilja na najvišjo stopničko zborovske kakovosti. Večer je bil tako začetek prazničnega časa, novega poglavja projekta Cantate in poti nove glasbene skupine, je povedala Rossana Paliaga.

Mittelvox Ensemble, ki ga vodi neutrudljiva zborovodkinja Mateja Černic, sestavljajo pevci in glasbeniki, ki prihajajo iz različnih pokrajin Furlanije Julijske krajine. Zbor ponuja publiki različne kvalitetne in zanimive glasbene projekte z željo, da bi ovrednotil večkulturnost našega območja. Skupina je nastala letos in je prvič nastopila 12. novembra v Vidmu, v cerkvi s. Giorgio Maggiore. Na prijetnem večeru v organizaciji SSO in ZCPZ pa se je prvič predstavila naši publiki, in to prav z Merkujevo skladbo Te dan je usegà veselja, v čast priljubljenemu skladatelju. Naslov krajšega izvedenega koncerta je bil Sakralni prostor med polifonijo in minimalizmom, saj je povezoval dve različni glasbeni govorici kot sta renesančna polifonija in sodobni minimalizem s skladbami Giovannija da Palestrina, Tomasa Luisa de Victoria, Claudia Monteverdija in Carla Gesualda na eni strani, Arva Pärta, Henryka Goreckega ter Johna Tavenerja na drugi. Po dolgem aplavzu je na koncu glasbenega večera pozdravila dirigentka, ki je v imenu pevcev izrazila ponos in čast, da so lahko del tako pomembnega dogodka oz. projekta. Navdušeno publiko je skupina pozdravila s skladbo Zdrava Marija / Ave Maria Marca Sofianopula.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme