Intervju

Evropo je treba braniti in ohraniti

Evropo je treba braniti in ohraniti

Piše Matevž Čotar: POGOVOR / Marko Pisani

Mesec maj bo posebno živahen s političnega vidika ne le za prihodnost naše skupnosti, ampak tudi evropske. O občinskih in evropskih volitvah smo se pogovorili s pokrajinskim tajnikom stranke Slovenska skupnost Markom Pisanijem.

Če začnemo malo širše, kako gledate na današnjo evropsko in državno politiko oz. družbo, v kateri naraščajo populistične ideje?
Res je. Na evropsko preizkušnjo oz. volitve gremo z določeno zaskrbljenostjo glede na ta sovranistična-populistična gibanja, ki se trenutno razvijajo in širijo. Evropo je treba braniti in ohraniti, mislim pa, da ima tudi sama delež krivde, če smo v taki situaciji, saj v teh letih ni znala pravično in pravilno razdeliti svoja sredstva. Na ta način so nastajale razlike v različnih državah ter področjih in to je gotovo pripomoglo k naraščanju nejevolje med državami članicami in državljani. Evropa bo imela v naslednjih letih pred sabo kar nekaj izzivov, med katerimi bo prav gotovo ta, da se mora približati ljudstvu, da se zmanjša birokratizacija evropskega aparata in, nazadnje, da se dostojno reši problem migrantskega vala. Evropa je pomembna garancija stabilnosti predvsem za manjše države, kot je npr. Slovenija.
Kako se pripravlja na evropske volitve stranka Slovenska skupnost?
Na evropske volitve gremo s svojim dolgoletnim partnerjem, in sicer stranko Südtiroler Volkspartei, v kateri imamo tudi letos našega kandidata oz. kandidatko, t. j. odvetnica Martina Valentinčič. Sodelovanje s to stranko je bistvenega pomena, saj so tudi oni manjšinska narodna skupnost v Italiji in dobro razumejo probleme, ki jih imamo mi Slovenci. Mislim, da izvolitev evroposlanca Herberta Dorfmanna ni pod vprašajem. On je naš veliki prijatelj, ki nam je v teh letih bil vedno ob strani.
Kako gledate pa na državno politiko, ki je neposredno vplivala tudi na male občine, saj so Slovenci začeli voliti tudi druge stranke …
Ne vem, koliko bo še trajala ta vlada, kajti stranki na vladi sta vsak dan bolj v nasprotju in na ta način državo težko vodita. Obe širita populistične ideje in skušata agresivno rešiti probleme, ne da bi resno pomislila na posledice. Tako se obnaša Liga glede problema migrantov, tako Gibanje petih zvezd z državljanskim dohodkom ipd. Te so bile in so propagandne poteze za pridobivanje glasov. V to “past” so padli tudi nekateri naši volivci in se bojim, da bodo nekateri vztrajali naprej po tej poti, kar bo škodilo našim malim občinam.
Preidimo na občinske volitve, ki bodo meseca maja v Dolini, Zgoniku in na Repentabru …
Na lokalni ravni je letos prišlo z našim dolgoletnim partnerjem Demokratsko stranko do “zanimivih” premikov, ki si jih v marsikaterem primeru ne morem obrazložiti. Stranka SSk je zbirna stranka, v kateri ljudje nimajo vedno enaka gledanja na vsako vprašanje, kar je tudi pravilno, saj zbirna stranka ne sme združevati samo en pogled. Zato smo tudi pri SSk vedno pripravljeni na dialog in sodelovanje. Letos pa je prišlo na pokrajinski ravni do posebnih situacij. V občini Dolina so predstavniki SSk, ki jim čestitam za dobro opravljeno delo v teh letih, na skupni listi z DS v podporo kandidata Demokratske stranke Sandyja Kluna. Nasprotno smo v občini Zgonik dobili odgovor, da časi niso še primerni za sodelovanje in se z nami niso niti “usedli za mizo”.
V Zgoniku gre velika zahvala kandidatu za župana Dimitriju Žbogarju, ki je zmogel zbrati okoli sebe zelo zanimivo ekipo mladih kandidatov za občinski svet, ki imajo sveže ideje in so zelo navdušeni, kar je velik uspeh za stranko SSk.
Do zelo negativnega premika pa je prišlo v občini Repentabor, kjer se je Napredna lista (izraz Demokratske stranke in neodvisnih kandidatov) odločila, da ne bo več sodelovala s stranko Skupaj za Repentabor (izraz Slovenske skupnosti in neodvisnih kandidatov) iz neopravičljivih razlogov. Zadnji izgovor je bil, da ni bilo sodelovanja pri izbiri kandidata, kar je neumnost, saj stranki nista nikoli pogojevali druga drugo pri izbiri kandidatov. Pač, kdor je imel več glasov, je postal župan, kdor jih je imel manj, podžupan in skupaj smo sodelovali pri upravljanju občine. To je velik korak nazaj in velika škoda za naše občane in naš teritorij.
Če lahko prevzamem besede kandidatke Martine Skabar, mi ostajamo vsekakor pripravljeni na sodelovanje tudi po volitvah. Vedno v občini Repentabor je kandidat liste Občani za Repentabor Maurizio Vidali naredil korak nazaj in podprl našo kandidatko. To je razveseljivo, saj menim, da razpršitev glasov v taki mali občini ni koristna.
Upravljati male občine postaja vedno težje, kajne?
Drži. Mala občina ima enake dolžnosti kot velika z razliko, da ima bistveno manjše število uslužbencev. Zdaj je med drugim zakon “quota 100” povzročil še večjo krizo, saj veliko uslužbencev gre “nenadoma” v pokoj in jih ni lahko nadomestiti v tako kratkem času. Župan v mali občini ima prav tako veliko odgovornost, saj mora biti na razpolago 24 ur na 24 in ob tem, zaradi manjšega števila uslužbencev, opravljati določene naloge, ki jih drugače v velikih občinah opravljajo namenjeni uslužbenci.
V mislih imam precej realen občutek, da si prizadevajo, da se male občine izbrišejo oz. združijo. Vsi novi zakoni kažejo v to smer, saj zelo omejujejo delovanje male občine. To ni rešitev, ampak velika nevarnost in škoda za lokalno območje in našo skupnost. Rešitev bi lahko bila, da se nekatere občinske službe (npr. pripravljanje plač, čiščenje cest, evropski projekti) združijo in začnejo upravljati določen servis za več malih bližnjih občin. Na ta način se prihrani denar in se obdržijo storitve na teritoriju. To je v bistvu delala Pokrajina Trst, ki je imela solidno strukturo ter usposobljene uslužbence in je bila odlična struktura za namene, ki sem jih omenil. Z ukinitvijo pokrajin so male občine izgubile dostop do evropskih projektov, ker nimajo struktur in ljudi, da bi spremljale te projekte. Pokrajina je bila takrat režija in male občine smo lahko sodelovale in imele vidne sadove od tega na našem območju. Zato mislim, da je ukinitev pokrajin velika škoda.

20.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!