Evropa brez meja

Goriški tridnevni posvet, ki bo potekal od četrtka, 3. aprila, do sobote, 5. aprila, bo v Gorico privabil več kot 120 urednikov iz vse Italije.
Posvet prireja tednik Voce Isontina, ki bo tako na več kot dostojen način obeležil 50-letnico izhajanja, saj je prva številka tednika Voce Isontina izšla v mesecu februarju leta 1964. Odgovorni urednik Mauro Ungaro si je srčno želel imeti vsedržavni kongres združenja FISC letos v Gorici, predvsem zato, da bi kolegi iz vse Italije pobliže spoznali, kako ljudje ob nekdanji državni meji, ki nas je delila, danes živimo svobodo, ki nam jo je poklonil padec meja, kot si je želel tudi pripraviti kongres, na katerem bi naši kolegi iz Italije spoznali goriško in ne samo goriško stvarnost, ter je zato poseben poudarek dal tudi Balkanu.
V zvezi FISC je okrog 190 različnih tednikov, časnikov, zadnje čase tudi spletnih portalov in radijskih postaj, ki so sestavni del škofijskih središč za družbeno obveščanje, predvsem pa so škofijski tedniki nosilni steber združenja in tudi zato je tako veliko število njihovih članov. Seveda so med nami velike razlike, še posebej se pozna razlika med južnim delom Italije in severno Italijo, kjer smo tedniki dosti bolj uveljavljeni na posameznih območjih in skušamo biti glas le-teh, mi kot tednik slovenske narodne skupnosti smo predvsem glas naše narodne manjšine, a ne samo. Ko nas včasih sprašujejo, kaj sploh imamo od tega, da smo v združenju FISC, odgovarjamo, da smo v združenju predvsem za to, da za našo narodno skupnost v Italiji vedo ljudje, ki vodijo krajevne tednike, nas poznajo, čeprav moramo priznati, da smo prav s pomočjo združenja FISC pred leti dobili tudi elektronska orodja, software, za izdelavo časnika. S tržaškim Vestnikom smo edini, ki se dejavno udeležujemo zasedanj in tudi izobraževanj zveze, kongresov, kot smo tudi dejavno pristopili k različnim pobudam in kampanjam, ki jih zveza FISC prireja v vsedržavnem merilu. Tedniki v zvezi FISC imamo okrog milijon in tristo tisoč naročnikov, kar je visoka številka, še posebej pomembna, če vemo, da gre v prvi vrsti za katoliške tednike in časnike, ki govorijo o vrednotah in skušajo biti “glas vseh tistih, ki danes v družbi nimajo glasu”, se pravi tudi glas na stran, na rob potisnjenih, priseljencev, revežev vseh vrst ter vsega potrebnih, ostarelih, bolnih, brezposelnih. Vzvezi FISC danes velja posebna pozornost svetovnemu spletu, tudi kolegi tednika Voce Isontina bodo v kratkem prisotni na spletu, kjer smo mi na naslovu www. noviglas. eu ter na Facebooku in Tweetterju že precej časa. V Gorici se bo posvet FISC pričel v četrtek, 3. aprila, v Kulturnem centru Lojze Bratuž v popoldanskem času, ko bo spregovoril msgr. Pero Sudar, sarajevski škof, ki bo posvet odprl proti Balkanu, naslednji dan bodo udeleženci v dvorani Kinemax na Travniku po maši v cerkvi sv. Ignacija spregovorili o evropskih integracijah, predvsem pa bodo spoznali nas in naše lepo mesto ob Soči ter seveda bližnjo Slovenijo, kjer jim bo v soboto zjutraj na Kostanjevici maševal msgr. Peter Štumf. Konec bo v soboto zjutraj v Ogleju, kjer se je naša zgodba pravzaprav začela.

“Europa e confini - Evropa in meje - Europe e cunfins” je naslov vsedržavnega posveta odgovornih urednikov in njihovih sodelavcev v Gorici, ki ga prireja Vsedržavno združenje katoliških tednikov FISC. V združenju FISC je aktiven član tudi naš Novi glas.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme