Europeada v tretje bo!

Piše: HC

Nogometno evropsko prvenstvo manjšin na avstrijskem Koroškem

V tretje gre rado. Tako upajo v organizacijskem odboru Europeade, evropskega nogometnega prvenstva narodnih in jezikovnih manjšin na avstrijskem Koroškem. Tekmovanje, predvideno leta 2020, so morali že dvakrat preložiti. Te dni pa je Marko Loibnegger, steber Slovenske športne zveze iz Celovca in predsednik društva Europeada ter organizacijskega odbora, povedal, da je termin od 25. junija do 3. julija 2022 zadnja možnost, ki jo jemljejo v poštev. “V najslabšem primeru bomo na Koroškem priredili dvoboj med Slovenci v Italiji in Avstriji in bo to Europeada,” je pomislil na najbolj črn scenarij. A optimisti so, ker so v teh dveh letih opazili, da so poleti praviloma razmere precej bolj mirne in so tovrstni dogodki – ob dolžnih ukrepih, ki smo jih že vajeni – izvedljivi. Organizatorje nekoliko skrbi možen zamik v nekaterih ligaških prvenstvih po Evropi, ki bi podaljšali sezono, vendar tako ali drugače Europeado želijo izvesti. Tekmovanja s proračunom približno 550 tisoč evrov, katerega glavni pokrovitelj je Dežela Koroška, se bodo kot znano udeležile tudi Žile, se pravi reprezentanca slovenskih nogometašev v Italiji, ki nastopa pod okriljem ZSŠDI in italijanske nogometne zveze FIGC.

Tekme bodo potekale po različnih prizoriščih na avstrijskem Koroškem, eno srečanje domače moške reprezentance Slovencev v Avstriji bodo po programu odigrali na velikem celovškem stadionu v športnem parku, ki sprejme do 30 tisoč gledalcev in je pravi biser. Delegacije bi morale v času prvenstva domovati v turističnem naselju ob Klopinjskem jezeru. Prijavljenih je 24 moških izbranih vrst in osem ženskih (tudi tu imajo Korošci svojo selekcijo), nastopati smejo le nogometaši amaterji.

Projekt je v našem zamejstvu vzbudil veliko navdušenje in čut pripadnosti k reprezentanci, ki jo vodi selektor Mario Adamič. Minili pa sta dve leti in izbor igralcev že doživlja določeno zamenjavo, saj so nekateri opustili aktivnost oziroma v obdobju covida-19 zmanjšali vnemo. To je pred nedavnim poudaril tudi sam Adamič, ki pa ima potencialne izbrance stalno pod drobnogledom in ima seveda pripravljen tudi temeljit program priprav na tekmovanje. Veliko bo seveda odvisno tudi od epidemioloških razmer pozimi in sploh med sezono. Pripravljalna tekma proti Slovencem iz Koroške je predvidena v marcu, tudi tu pa je pogojnik še obvezen.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme