Etika in estetika sta si na dvorcu Zemono podali roko

V petek, 23. novembra, je bila že tradicionalna svečana akademija Škofijske karitas Koper v renesančnem dvorcu na Zemonu pri Vipavi. Priča smo bili prvemu odprtju razstave del, ki so nastala v 18. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas, in bogati glasbeni spremljavi. Dogodek je potekal pod geslom: “Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli… ” (Mt 25, 35-37). Izkupiček prodanih del je namenjen otrokom v stiski. V prvem delu prireditve je bil ogled multivizije Ubalda Trnkoczya, ki je obiskovalcem pričaral poletno vzdušje v koloniji; ta je potekala od 13. do 17. avgusta 2012 na Sinjem Vrhu. Sporočilo kolonije in prodajnih razstav je namenjeno otrokom, pa tudi nam vsem, da je vsaka ura in vsak denar, ki ga damo otrokom, največja in najboljša banka za narod in prihodnost. Prav to so s svojim nastopom potrdili Mladi kitaristi iz podružnične šole Podnanos pod mentorstvom Vide Trošt Vidic. Zaigrane in zapete pesmi Dva novčiča, Ljubljanske ceste in Dan ljubezni so navdušile obiskovalce.
Tudi nagovori niso bili samo zaradi lepšega: upokojeni škof Metod Pirih se je zahvalil umetnikom in vsem za pričevanje ljubezni do bližnjega, ravnatelj Karitas Matej Kobal je spregovoril o stiskah, s katerimi se sodelavci na terenu srečujejo, in se zahvalil vsem, ki pomagajo, župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak, ki slovi po zelo udarnih govorih, se je spraševal, kje so v naši družbi krščanski socialisti, kot je bil Krek, podžupan občine Vipava Alojz Durn pa je izrazil priznanje sodelavcem Karitas, ki se trudijo za vse ljudi.
Drugi del večera je bil umetniško obarvan s predstavitvijo nastalih del in z nastopom vrhunskih pevcev Slovenskega okteta. Slovenski oktet je bil ustanovljen davnega leta 1951, da bi gojil slovensko fantovsko petje in vzpostavil kulturne stike s slovenskimi izseljenci, raztresenimi po vsem svetu. Bil je pobudnik Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Pojejo vse, od korala do del sodobnih skladateljev, ljudske pesmi z vsega sveta in seveda predvsem slovensko pesem. Na Zemonu so nam predstavili pet domoljubnih pesmi: Zdravljico, Domovini, Tam, kjer pisana so polja, Rož, Podjuna, Zila in Ribniško. Pravkar je v pripravi zgoščenka Slovenskih božičnih pesmi. Bučen aplavz v dvorani je povedal vse.
Likovne umetnike je v besedi predstavila likovna kritičarka in stalna spremljevalka kolonije Umetniki za karitas Anamarija Stibilj Šajn, v sliki pa Bogdan Soban. Dvanajst udeležencev: Vesna Benedetič, Milena Gregorčič, Anka Krašna, Buba in Ede Posa, Darko Slavec, Karmen Smodiš, Bogdan Soban, Viktor Šest, Veljko Toman, Alenka Viceljo in Vinko Železnikar pa častna gosta: Jelka Reichman in Mirsad Begič ter strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Primož Brecelj, Lucijan Bratuš, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotić in Tone Seifert so skupaj s šestdesetimi darovalci ob dnevu odprtih vrat darovali 120 likovnih del v skupni vrednosti 30.000 evrov.
Prireditev je povezoval Jože Bartolj, kulturni urednik na Radiu Ognjišče in strokovni sodelavec kolonije. Ob koncu sta z voditeljico projekta Jožico Ličen izrekla besedo zahvale vsem ljudem dobre volje, ki prispevajo po svoji moči:
– Za vsakdanji dar od svojega v košarico v trgovini, nakazilom v sklad karitas, dar ob nabirkah za ljudi v stiski … pa tudi tisto obče človeško, od nasmeha in prijazne besede, ki včasih šteje še bolj kot materialna pomoč,
– za pogum vsem preizkušenim, ki so jih v zadnjem letu doletele brezposelnost in druge stiske, pa tudi za solidarnost, ki se je kot plaz sprožila med ljudmi,
– Občini Ajdovščina in Vipava, ki sta Karitas pomagali, da je bilo v skladiščih vedno dovolj za pomoči potrebne,
– duhovnikom, ki skozi Božjo besedo vabijo k dobrodelnosti,
– medijem, ki pomagajo širiti dobroto in sočutje. V tem kontekstu je veljala še posebna zahvala radiu Ognjišče, saj 18 let praznujemo skupaj,
– sodelavcem Karitas, ker svoj čas in svoje moči darujejo za druge. To ni služba ali navadno prostovoljstvo, to je poslanstvo, ki jih vsako jutro pošlje nasproti tistim, ki čakajo: 3600 družin, 2000 otrok in številni drugi ljudje so preko njihovih rok dobili pomoč. V zadnjem letu so na Primorskem razdelili 450.000 kg hrane, kjer se marža imenuje ljubezen, dodana vrednost pa dobrota.
Največja zahvala umetnikom je bilo občudovanje slik številnih obiskovalcev. Med njimi je kar nekaj stalnih kupcev. Tako je iz tokratne kolonije že enaintrideset likovnih del našlo svoj prostor v nekem stanovanju ali poslovnem prostoru. Resnično: etika in estetika sta si na Zemonu podali roko. V decembru bo isto sporočilo bogatilo prostore galerije Ars v Gorici.
JL

Umetniki za Karitas

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme