èStoria - Pester program srečanj v parku Basaglia

Letošnja 17. izvedba mednarodnega zgodovinskega festivala éStoria se bo odvijala od 1. do 3. oktobra v goriškem parku Basaglia. Več kot 100 gostov na približno 60 srečanjih bo poslušalcem spregovorilo o raznoraznih temah, ki se na nek način povezujejo na glavno temo letošnje izvedbe in sicer “norost”.

Tudi letos je glavni namen festivala doseči čim večje število poslušalcev in jih seznaniti z raznoraznimi zgodovinskimi temami s pomočjo multidisciplinarnega pristopa. V ta namen so se organizatorji odločili, da bodo festival éStoria obogatili s dodatno filmsko ponudbo v sklopu prve izvedbe éStoria Film Festival. Pester progam se bo začel že 27. septembra in se bo odvijal tako v prostorih goriškega Kinemaxa kot Kulturnega doma. éStoria Film Festival nastaja v sodelovanju z goriškim združenjem Hiša filma.

“Norost” kot izbrano temo 17. izvedbe festivala bodo obravnavali protagonisti italijanske in mednarodne kulturne panorame, ki bodo raziskali različne načine upodobitve duševnih bolezni v slikarstvu, literaturi, gledališču, kinu in v svetu umetnosti. Govora bo tudi o znakih, ki jih je norost skozi stoletja pustila tako na individualni kot kolektivni ravni, na razmerju med civilizacijskim procesom in norostjo, na mejah med miselnim odklonom in umetniškim navdihom. Govora bo tudi o zgodovinski dediščini misli Michela Foucaulta in o reformi Franca Basaglie.

V sklopu festivala éStoria bodo 3. oktobra ob 12. uri nagradili novinarja, zgodovinarja in akademika Sergia Romana za neutrudno delo, s katerim je širil zavedanje o številnih zgodovinskih dogodkih. Posebno nagrado pa bo prejel psihiater Vittorino Andreoli za petdesetletno predanost psihiatrični oskrbi in širjenju poznavanja bolezni. Tudi v sklopu èStoria Film Festival bodo podelili nagrado, katero bo letos prejel Imperial War Museums v Londonu za prispevek k realizaciji filma They Shall Not Grow Old Petra Jacksona, v katerega je vključil več kot 600 originalnih posnetkov iz prve svetovne vojne.

Podroben program lahko preberete na spletni strani festivala.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme