Aktualno

Ernest Jazbec, rodoljub zunaj kalupov

Ernest Jazbec, rodoljub zunaj kalupov

Študijsko srečanje bo v petek, 25. oktobra, v goriškem Trgovskem domu

Pod tem naslovom se bo v petek, 25. oktobra, z začetkom ob 15.30 v goriškem Trgovskem domu zbralo sedem predavateljev, ki bodo na študijskem srečanju osvetlili manj poznan lik naše polpretekle medvojne zgodovine, in sicer življenjsko pot in družbeno angažiranje pravnika in šolskega organizatorja Ernesta Jazbeca. Rojen v Svetem pri Komnu, je bil pristaš krščansko socialnega gibanja, narodnjak in antifašist, fašistična policija ga je nadzirala in tudi zaprla. Po kapitulaciji Italije in izpustitvi iz zapora je sodeloval s primorsko sredino, povezan je bil tudi s četniško in probritansko usmerjeno obveščevalno mrežo. Bil je graditelj slovenstva predvsem na šolskem in kulturnem področju in to med ljudmi, ki so po fašističnem zatiranju obnavljali opustošeno narodno telo. Aretirali so ga tudi pod nemško upravo in ga leta 1944 deportirali v Mauthausen, kjer je dočakal osvoboditev, za njim pa se je nato izgubila vsaka sled.
Na simpoziju v Trgovskem domu bodo raziskovalci in publicisti poglobili različne aspekte njegove osebnosti, pa tudi časa, v katerem je deloval. O osebnih spominih na strica bo spregovorila Majda Jazbec Maček, Renato Podbersič bo predstavil Jazbečeve mladostne dnevniške zapiske, Peter Černic bo spregovoril o krščansko-socialni organizaciji na Primorskem, Jože Možina o revolucionarnem ekstremizmu KPS, poseg Miroslave Cencič bo imel v ospredju delovanje na področju šolstva, Martin Brecelj bo odbil obtožbe glede njegove vpletenosti v trojni umor v ulici Rossetti v Trstu, Ivo Jevnikar pa bo spregovoril o njegovi aretaciji, deportaciji in izginotju.
Posvet prirejajo Goriška Mohorjeva družba, Študijski center za narodno spravo iz Ljubljane ter Krožka za družbena vprašanja Anton Gregorčič iz Gorice in Virgil Šček iz Trsta, razpravo pa bo vodila Erika Jazbar.

 

21.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!