“Erasmus je nepozabna izkušnja, ki te veliko nauči”

Piše: Anastazija Pertot

Pogovor: Nicole Rende, študentka Erasmusa na Finskem

Tako kot poteka študij, morda le na malce drugačen način, poteka tudi projekt Erasmus. Mladi študentje imajo priložnost oditi v drugo državo in se preizkusiti v drugačnem okolju. Pogovorila sem se s študentko Nicole Rende, ki je v začetku septembra odpotovala na Finsko, v mesto Vaasa, v sklopu projekta Erasmus. Z Nicole sva se sicer pogovorili po telefonu, saj je zdaj še na Finskem.

Nicole, predstavi se nam, da te bomo spoznali!

Ime mi je Nicol Rende, stara sem 21 let in obiskujem tretji letnik univerze v Gorici, smer stiki z javnostjo. Doma sem v Rocolu in imam mlajšo sestro. V prostem času rada plešem, saj sem do pred nedavnim trenirala in učila mlajše ples. Zadnje čase pa rada hodim v fitnes.

Kaj študiraš na univerzi?

V glavnem študiramo marketing, jezike in komunikacijo. Učimo se, kako komunicirati v imenu kakega podjetja in kako to komunicira z drugimi podjetji, pa tudi, kako se podjetje predstavi v komercialnem svetu. Ta vidik analiziramo z raznih zornih kotov. 

Kako to, da si se odločila za Erasmus?

Od nekdaj sem želela študirati v tujini, toda pri tem me je zmeraj kaj oviralo. Bala sem se, da bi preveč občutila domotožje, a vseeno sem se odločila, da bom vsaj za kratek čas odšla v tujino na Erasmus. Rada imam angleščino, saj se ta jezik učimo že od osnovne šole dalje; v njem se mi zdi vse bolj spontano. Zaradi tega sem med izbirami kot prvo postavila prav mesto Vaasa na Finskem, kjer je angleščina eden najbolj uporabljenih jezikov. Tudi nekatera mesta v Španiji sem izbrala, a ne bi bila  primerna zame, ker se španščine nisem nikoli učila.

Povej nam, kako poteka tvoja izkušnja, tudi zdaj, v času pandemije.

Maja sem izvedela, da bom lahko odpotovala, in do polovice junija sem morala to potrditi. Po pravici povedano, na začetku nisem bila prav stoodstotno prepričana, da bom odpotovala, prav zaradi današnje situacije. Kasneje pa sem se nekako opogumila in odločila, da bom odšla. Prvega septembra sem bila že na Finskem in takrat so mi sporočili, da bom imela vse lekcije preko spleta. Glede tega pa moram povedati, da je  bila situacija nekako komplicirana. Sprva so mi z univerze na Finskem sporočili, da bom imela nekatere lekcije in izpite po spletu, druge pa v prisotnosti. Septembra pa so nam povedali, da kdor se odloči za Erasmus in bo na univerzi imel vse lekcije po spletu, ne bo dobil nobenega finančnega prispevka. Ko sem to izvedela, sem se hitro prestrašila, toda ker so mi na začetku povedali obratno, se je vse dobro steklo.

Koliko časa pa si oziroma boš še preživela na Finskem?

Domov se bom vrnila 21. decembra, tako da bom vsega skupaj tu približno štiri mesece, morda malo manj.

Ali je način učenja v primerjavi z našim zelo različen?

Ja, absolutno, oziroma podoben je načinu učenja, ki ga imajo v Sloveniji. Dva izpita sem opravila na univerzi, vse ostalo pa po spletu. Izpit je zgrajen na podlagi  projektov, ki jih profesorji dodelijo učencem. V štirih mesecih moram opraviti sedem izpitov. Morala sem pripraviti približno dva projekta na teden za vsak izpit. Vsi ostali izpiti pa so sestavljeni iz predstavitve na spletu. Študent se pripravi doma, se snema, medtem ko opisuje in predstavlja tematiko, potem pa pošlje posnetek profesorju. Nekateri izmed predmetov, ki sem se oziroma se jih še učim, so: technical communication, European governance, philosophy of multiculturalism, e-business, start-up and valuation markets in še veliko drugih …

Si spoznala veliko novih ljudi?

Ko sem prišla v to državo, so mi sporočili, da mi ni treba prestati karantene, ker je takrat Italija za evropske standarde spadala v zeleno cono. Vsi drugi mladi pa, ki so prišli iz drugih držav, so morali opraviti karanteno. Zato sem odšla na krajši izlet v Helsinki in si malce ogledala mesto. Ko sem bila že petnajst dni na Erasmusu, sem se okužila z virusom. Neko dekle je prišlo obiskat fanta, ki je bil z nami na Erasmusu, Ker ni vedela, da je pozitivna, nas je vse okužila. V mestu je bilo takrat nekaj več kot sto okuženih, ko pa je prišlo to dekle, smo neki večer vsi šli na ples v diskoteko, in ne da bi vedeli, okužili skoraj vse. Vem, absurdna situacija. V naslednjih dneh sem sem počutila res slabo in po tej izkušnji res ne privoščim nobenemu, da se okuži z virusom. Moj Erasmus se je pričel, ko sem popolnoma ozdravela; od takrat pa sem se raje družila z manjšimi skupinami, da bi se  kaj takega ne ponovilo. Tako da ja, nekaj ljudi sem spoznala, a se raje nisem družila z veliko osebami.

Misliš, da ne bi bilo bolje, če bi odpotovala naslednje leto?

Kot sem že povedala, sem se opogumila in veliko tvegala. Ker je to moje zadnje leto študija, ga želim dokončati čim prej. Če bi odpotovala v drugem semestru, bi si zagotovo naprtila prveč skrbi in izpitov. Želela sem odpotovati zdaj, ne glede na situacijo, in sem res vesela; naučila sem se veliko.

Nicole, si tudi kaj potovala in odkrila kaj novega?

Ja. Narava na Finskem je nekaj neverjetnega in enkratnega. Vse se zdi neskončno. Našla sem mir. V gozdu je taka tišina, da je ni mogoče ne ceniti. Zavedela sem se, da sploh mi niso všeč mesta, kjer ni morja, kjer se ne vidi sončnega zatona. Tu je morje in zatoni so krasni, počutila sem se kot doma v Trstu. Tu imaš občutek, da skoraj tikaš nebo, tako je čisto in nežno, da bi ga lahko s prstom tikal in ga občutil. Je nekaj neverjetnega. Ja, tudi potovala sem in videla veliko lepega. Najlepše je bilo v Laponski. Tu sem preživela devet dni, prekoračila sem severni tečajnik, šla sem v deželo Dedka Mraza in mu dala pisemce. Videla sem severne jelene in veliko drugega. Res krasno. Ostala sem res brez besed, ko sem videla severni sij. Videla sem ga v Vaasi, toda vedela sem oziroma upala, da ga bom videla še enkrat prav v Laponski. Da lahko vidiš sij, moraš biti v pravem trenutku v pravem kraju. Naredili so tudi aplikacijo ki se imenuje AURORA; ta ti pove, kje in kdaj boš lahko videl polarni sij. Ko ga opazuješ, se zdi, kot da zvezde plešejo, in si popolnoma prevzet od tega in se osredotočiš samo nase. Zavedela sem se, kako smo srečni, ker imamo vse, in da moramo ceniti vsako malenkost.

Kaj pa jezik, si se naučila tudi kako finsko besedo ali si govorila samo v angleščini?

Ja, naučila sem se besedo “kiitos”, ki pomeni hvala oziroma se jo lahko uporablja tudi kot pozdrav, in stavek “Minun nimeni on Nicole”, kar pomeni, ime mi je Nicole. Kar pa me je presenetilo, je to, da vsi znajo angleščino, tudi starejši ljudje, in to je res lepo, ker se lahko pogovarjaš prav z vsemi.

Kakšna je sedanja situacija na Finskem?

Trenutno tu sploh ni obvezna raba maske ali umivanje rok z gelom. Zdi se mi, kot da tu virus sploh ne obstaja, ker se ljudje obnašajo povsem normalno. Seveda imajo nekatere prepovedi, kot na primer, da restavracije in lokali ne smejo prodajati alkohola po 22. uri. Zaprli so nekatere turistične objekte in diskoteke. Kljub temu pa se mi ne zdi, da je situacija taka kot pri nas.

Kaj bi povedala mladim, ki niso še poskusili Erasmusa?

Rekla bi jim, naj grejo, naj odpotujejo brez strahu. Seveda situacija je zdaj malo drugačna, toda ko bo vsega tega konec, bo Erasmus najlepša izkušnja v mladih letih. Na splošno bi rekla, da zrasteš, doživiš osebno rast in spremeniš mišljenje in tudi nekako način življenja. Dala bom primer nekega dekleta, ki sem ga spoznala tu. Ko je komaj prišla, se je bala vsega, nič ni opravila sama. Zdaj pa se je popolnoma spremenila, opogumila se je in razumela, da sama lahko zmore vse. Vprašala sem se, ali mi je to, kar študiram, zares všeč, in če sploh želim nadaljevati ta študij. Odgovorila sem pritrdilno prav zahvaljujoč se Erasmusu. Prepričala sem se, da je to prava smer. Po eni strani mi je Erasmus pomagal se zavedati, koliko mi pravzaprav pomeni slovenski jezik in kako sem navezana na svojo zemljo. Po drugi strani pa, da moram potovati in spoznati svet. Vidim, da smo vsi preveč zasidrani v svoji vsakdanjosti, Erasmus ti pomaga prav pri tem, da se oddaljiš od svoje tako imenovane “comfort zone” in spoznaš svet.

Nicole, bi rada še kaj dodala?

Od časa do časa si v svoj dnevnik zapišem kako misel in po mojem mnenju je ta najprimernejša za najin pogovor: “Si edinstvena oseba, v edinstveni državi z edinstveno izkušnjo. Če si dobila to priložnost, ne zapravi je. Ne pozabi dati vse od sebe in uživaj vsako sekundo.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme