Enotnost v raznolikosti ostaja zmagovita formula

Piše:

Tiskovna konferenca SSk

Leto se izteka in čas je za obračune, tako je tudi stranka Slovenska skupnost v petek, 23. decembra 2022, na tiskovni konferenci v sinji dvorani palače deželnega sveta potegnila črto pod letošnjim delovanjem. Predstavnike medijev so nagovorili predsednik SSk Peter Močnik, deželni tajnik Igor Gabrovec, pokrajinski tajnik za Goriško Julijan Čavdek in pokrajinski tajnik za Tržasko ter deželni svetnik Marko Pisani. Tudi tokrat je leto prineslo pozitivne in negativne plati, je ob začetku povedal Močnik. Prav gotovo lahko optimistično gledamo na uradno vrnitev Narodnega doma in na prihodnost te stavbe, ki bo srce slovenskega delovanja v mestu Trst. SSk je vedno skrbela, da ostane živ spomin na 13. julij, saj je več let organizirala svečanost pred vhodom; njej so se v letih pridružile tudi druge organizacije. Pozitiven rezultat so bile volitve v Občini Devin Nabrežina, kjer je slavil Igor Gabrovec, nezadovoljive pa so bile volitve v Trstu, saj je SSk prvič v povojnem času ostala brez predstavnika v občinskem svetu, in delno v Gorici, kjer je sicer prišlo do izvolitve enega svetnika SSk. Prihodnji izzivi za stranko so prav gotovo deželne volitve, ki bodo že spomladi leta 2023, in kongresi stranke, ki jih je obdobje pandemije upočasnilo. Kongresi oz. kongres stranke je pomemben, saj je trenutek soočanja s člani in razmišljanja ter konkretnih predlogov in odločitev, ki bodo nakazale linijo stranke v naslednjem obdobju. Politična scena se namreč hitro spreminja in stranka ne sme nazadovati. O teh spremembah je spregovoril tudi Gabrovec, ki je dejal, da stranka pač deli težave s tradicionalnimi strankami. Potrebni so novi prijemi, treba je spet prepričati volivce in nagovarjati mlade in ne le sestavljati program na vrednotah in principih brez konkretnih pobud. Pomemben dogodek za stranko bo tudi tradicionalni novoletni sprejem, in to za vse, ne le za somišljenike. To je pravi politični dogodek, ko se vsi akterji naše skupnosti in našega območja sproščeno pogovarjajo. Naslednje leto bo sprejem v Prečniku, v restavraciji Sardoč, in to bo tudi začetek kampanje za deželne volitve, je poudaril Gabrovec, ki je tudi razkril, da se leva sredina že vneto pripravlja in da je prišlo tudi tokrat do dogovora med SSk in Demokratsko stranko. SSk bo v kratkem tudi sestavila listo kandidatov, saj je zadnji rok za vložitev le-teh konec februarja. Gabrovec se je spomnil tudi na častnega predsednika SSk, pisatelja Borisa Pahorja, ki nas je letos zapustil. Večkrat je kandidiral za SSk in s svojim dostojanstvom, ugledom, pogumom in izkušnjo vedno pomagal stranki.

Čavdek je na tiskovni konferenci dal poudarek na goriško stvarnost oz. goriške volitve. SSk je nastopila samostojno, s svojim simbolom. Dogovarjanja v levi sredini so bila težavna, kljub temu je SSk izvolila enega predstavnika, za las pa izgubila drugega. Med pozitivnimi točkami je pokrajinski tajnik omenil dober rezultat nekaterih mladih kandidatov. Čavdek je omenil tudi plodno sodelovanje z upravo na Krminskem in težave pri slovenskih kandidaturah za občini Ronke in Tržič. 

Pisani je opisal delovanje v deželnem svetu, kjer je poleti nadomestil Igorja Gabrovca, saj je bil le-ta izvoljen za župana v Občini Devin Nabrežina. Od vsega začetka si je Pisani želel spoznati raznolikost slovenske prisotnosti na območju FJK. Spoznal je bogato delovanje, a tudi kritičnosti, predvsem v manjših občinah. Povsod pa je zaznal željo po ponovnem zagonu delovanja po hudi dvoletni pandemiji. V Deželi FJK so meseca decembra sprejeli finančni zakon za leto 2023, to je bil tudi najbogatejši proračun v zgodovini ustanove. Sam je skušal vriniti postavke v prid našim pridelovalcem, kmetom, jusarjem itd. Žal za to ni bilo veliko posluha. Deželnemu svetniku je žal predvsem zaradi brezbrižnosti ob škodi, ki jo je povzročil požar, in škodi, ki jo povzroča divjad. Finančnemu zakonu žal primanjkuje neka dolgoročna vizija, je povedal Pisani, ki mu je pa uspelo povišati postavko o delovanju agrarnih skupnosti. Kot tržaški tajnik je obžaloval izid občinskih volitev in povedal, da je nastopil čas za nove poglede in pristope, saj mora biti celotna politična struktura bolj dinamična in se prilagoditi novim časom. Zahvalil se je rajonskim svetnikom za dragoceno delo, ki ga opravljajo na terenu. 

Marko Pisani je tiskovno konferenco sklenil z voščilom za stranko. V njej domujejo različni pogledi, duše in hotenja, moč dialektike je pa vedno bogatila stranko in tako mora biti tudi v prihodnosti. Še naprej je treba dokazovati, da je enotnost v raznolikosti prava pot in bogastvo stranke SSk.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme