Enotno Rešimo Goriško!

V občinski palači v Novi Gorici so se 15. maja zbrali severnoprimorski župani, predstavniki gospodarstva in območnih gospodarskih ter obrtnih zbornic, severnoprimorski državni svetniki in poslanci Državnega zbora RS. Nekaj manj kot 40 zbranih je na osnovi podatkov o stanju gospodarstva in brezposelnosti v regiji enotno – ne glede na strankarsko pripadnost – sklenilo, da bodo območne zbornice pripravile analizo stanja v gospodarstvu v regiji v primerjavi z ostalimi slovenskimi regijami, da bo podjetniško-gospodarska pobuda “Rešimo Goriško” zbrala vse predlagane ukrepe ter da bo regija pripravila dolgoročno razvojno strategijo. Omenjena pobuda predlaga sprejetje ukrepov, ki bodo najbolje naslovili posledice zdravstvene krize, zagotovili premostitev gospodarskih posledic in razvoj trdnejšega in boljšega gospodarstva, ki bo odporno na tovrstne in druge krize. Ukrepi se nanašajo na tri segmente, in sicer promocijsko-demonstrativne ukrepe, ki vplivajo na konkurenčnost regije kot celote, ukrepe za vzdrževanje likvidnosti v podaljšanem obdobju negotovosti in blokade tokov med Italijo in Slovenijo ter ukrepe za vzdrževanje ravni zaposlenosti. Predlog ukrepov in analizo bo regija posredovala v obravnavo pristojnim ministrstvom in državnem svetu.
Tema srečanja v Novi Gorici so seveda bile posledice ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 za krajevno gospodarstvo in ukrepi za premostitev krize ter razvojne priložnosti za gospodarstvo. V regiji želijo oblikovati obstojnejše gospodarstvo, osnovano na znanju in manj odvisno od italijanskih potrošnikov in trga, so večkrat poudarili. Večji del severnoprimorske regije je že več kot desetletje v pretežni meri odvisen od italijanskega trga. Gre za preplet gostinskih, trgovskih, igralniško-zabaviščnih, obrtniško-industrijskih, logističnih in drugih storitev, ki zaposlujejo večino krajevnega prebivalstva. Delež italijanskih gostov v igralniških kapacitetah znaša čez 95 %, v večini gostinskih pa 80 %. Večina drugih panog je vitalno odvisnih od poslovnih odnosov z Italijo.
“Najprej je pomembno, da smo poenoteni vsi akterji, gospodarske iniciative, župani, poslanci in svetniki”, je časnikarjem povedal novogoriški župan Klemen Miklavič. “Severna Primorska nastopa kot enotna regija, ki cilja na premostitev krize in na nov razvojni cikel, ki bo zagotovil nova delovna mesta, ki bo privlačen za mlade”. Pobude bodo predali ministrom, od poslancev in svetnikov pa pričakujejo politično podporo. Ta regija je v preteklosti veliko prispevala v proračun, “zdaj ta regija potrebuje pomoč vlade in države, solidarnost vseh ostalih regij. Ne rabijo je dolgo; rabimo jo toliko, da premostimo to obdobje in da začnemo novo gospodarsko rast”. “Ne prosimo za miloščino, prosimo za pomoč pri premostitvi krize in za razvojne impute, s katerimi bi naše gospodarstvo naredili trdnejše in odpornejše na takšne krize”. Odvisnost od italijanskega trga ne sme biti več tolikšna, kot je bila doslej. “Pri nas se je kriza začela takrat, ko se je začela v Italiji, in končala se bo, ko se bo končala v Italiji. Kaže zelo slabo. V Italiji niti ni še mimo zdravstvena kriza, kaj šele gospodarska! To bo država, ki bo doživela verjetno najhujši gospodarski zlom po dveh svetovnih vojnah v prejšnjem stoletju”. “Naše gospodarstvo je desetletja gradilo svoje dohodke na italijanskem trgu, dobaviteljih in potrošnikih. To želimo premostiti in se postaviti na svoje noge”. Slovenija je preklicala epidemijo. “Ta razglasitev je našo regijo postavila še v slabši položaj. Ostala Slovenija se lahko pobira, normalno zadiha, pri nas pa smo, ker smo toliko odvisni od Italije, izgubili še tisto premostitveno pomoč, ki smo jo imeli, ker več ne veljajo izredne razmere. Prav ta prekinitev bo pokazala, koliko smo bili več prizadeti kot ostali deli Slovenije. Zato pričakujem od države občutljivost za naše področje”.
Ravnateljica GZS severne Primorske Nevenka Volk Rožič je potrdila, da je gospodarsko stanje res hudo, čeprav “o številkah v tem trenutku nihče ne more natančno govoriti, gre zgolj za ocene. Ključno je, da je severnoprimorsko gospodarstvo, ki je zelo vpeto v italijanski trg, dejansko prizadeto zaradi večje prizadetosti italijanskega trga in ocene, da bo tudi okrevanje italijanskega trga potekalo bistveno počasneje”. Napovedi in posamične najave o odpuščanju so, podatki se dnevno spreminjajo, natančnih torej še ni. “Odpuščanje pa gotovo bo”, še zlasti so na udaru dejavnosti, katerih delovanje je bilo prekinjeno z uredbo, ne nazadnje prevozništvo, logistika, trgovina in industrijski obrati. To so področja, ki bodo potrebovala daljše okrevanje. “Naš konkretni klic je po tem, da država prisluhne naši specifiki, jo upošteva”. Pomembno bi bilo, da zniža davek od iger na srečo za 5 % za obdobje do 2022, “saj je že v tem trenutku jasno, da bo igralništvo, po katerem smo v tem prostoru posebej prepoznavni, potrebovalo zelo dolgo obdobje okrevanja”.
Poslanec Danijel Krivec je pobudo Rešimo Goriško
ocenil kot “dobrodošlo”, “takih pobud bi pričakoval več, ker je kriza vedno priložnost za neke spremembe”. Trenutna kriza pomeni za ta prostor “neko streznitev in priložnost za nove vizije”. Gospodarstvo naj bo še naprej “proaktivno”. Kar se tiče predstavljenih ukrepov, so med njimi tudi “nove pobude, o katerih velja razmisliti”. So sicer “specifične za ta prostor”, hkrati pa tudi “realne”. Koliko je možno, da bi znižali davek na igre na srečo? “Ne vem, če je to ukrep, ki bi veliko pripomogel. Upam, da ga bodo na pravi način naslovili in obrazložili. Ocenjujem, da je igralništvo v tem trenutku morda celo v prednosti pred sosednjo državo; verjamem, da bo igralnica v Novi Gorici začela s poslovanjem zelo kmalu, v Benetkah pa morda še tri mesece ne bo. Tako se ji lahko povrne neka klientela, ko se bodo meje odprle. Zato je vprašanje, ali bo ta kriza pomenila res tako velik izpad, kot ga nekateri napovedujejo”. Kaj pa prehajanje meje? “Državi se ves čas dogovarjata, vendar je v tem trenutku večji problem na italijanski strani. Mislim, da bo zadeva kmalu urejena z Avstrijo in s Hrvaško, verjetno tudi z Madžarsko”, “z Italijo pa je večji problem, ker imajo še vedno težave z okužbami”. “Odvisno bo torej od italijanske strani, ne od naše”.
DD

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme