Enkratna izkušnja med 80.000 mladimi

Rim / Skupina goriških skavtov na romanju najstnikov na velikonočni ponedeljek

Na velikonočni ponedeljek je na Trgu sv. Petra v Vatikanu po dveletni prekinitvi zaradi pandemije spet potekalo srečanje papeža Frančiška z mladimi. Približno 80 tisoč mladih, starih med dvanajstim in šestnajstim letom, se je zbralo na kraju dogajanja v popoldanskih urah ter pričakalo svetega očeta. Med temi so bili tudi goriški skavti iz višjega voda ter noviciata, ki so se v ponedeljek, 18. aprila, zbrali zgodaj zutraj pri železniški postaji v Gorici in v Rim romali z goriško nadškofijo. Skupina iz Gorice je bila kar obsežna: v Rim je odpotovalo kar 5 polnih avtobusov. Ko so prispeli v Rim, so se takoj odpravili proti Trgu sv. Petra, kjer je potekalo dogajanje. Najprej so se množici predstavile razne znane osebnosti, kot so Blanco, Gabriele Vagnato in Matteo Romano, ki so poskrbeli, da najstnikom ni bilo dolgčas, medtem ko so čakali na papežev prihod. Za njimi so pred vsemi prisotnimi nastopili nekateri najstniki, ki so pričevali o težavah, ki so jih doživeli v zadnjih časih. Po papeževem govoru se je dogodek zaključil, Goričane pa je naslednji dan čakal še obisk Kalistovih katakomb, kjer so pokopani nekateri papeži iz prvih krščanskih stoletij.

Makrina, samozavestna puma

VTISI UDELEŽENCEV:

Mila, kabaretska fazanka: “Romanje je bilo enkratno. Prvič v svojem življenju sem videla tako veliko število mladih, ki verujejo v Boga. Dogodek mi je omogočil, da sem razumela, da tudi v teh težkih trenutkih in v tem temačnem obdobju, ki ga doživljamo, nismo in ne bomo sami.”

Andrej, zagrizeni gams: “Meni je bilo všeč to, da je bilo na Trgu svetega Petra zbranih kar 80.000 mladih kristjanov. Kaj takega se ne vidi vsak dan.”

Veronika, presenetljiva puma: “Zdi se mi, da je bila enkratna izkušnja, ki je vsakogar obogatila, in sem zelo vesela, da sem imela to priložnost. Nagovorile so me papeževe besede o strahovih, ko nas je pozval, naj jih povemo drugim in tako se nam bodo zdeli manj strašni. Neverjetno je, koliko mladih se je tega dogodka udeležilo. Vesela sem, da so si tako papež kot vsi drugi, ki so to organizirali, vzeli čas za nas. Zelo so se me dotaknila pričevanja mladih, s katerimi sem razumela, da nisem sama v tej situaciji. Všeč mi je bila tudi italijanska skupina, s katero smo potovali, in zelo mi je bilo všeč, da so nas lepo vključili v dejavnosti, kljub temu da se nismo poznali.”

Makrina, samozavestna puma: “Posebno so se me dotaknila pričevanja mladih o stiskah, ki so jih doživljali med pandemijo. Najbolj se spominjam pričevanja 16-letne Sofie. Spraševala se je, ali k maši hodi le iz navade in ali čuti kaj več – dokler ni spoznala osebe, ki ji je preko nasvetov odprla pot do prave vere. Navadno pričujejo ljudje, ki imajo pretresljivo izkušnjo za sabo, njej pa se je pojavil dvom, skozi katerega gremo vsi kristjani.”

Marta, skrivnostna puma: “V papeževem govoru me je najbolj pritegnilo to, ko je rekel, da moramo imeti pogum in izreči, izraziti svoja čustva, misli in težave. Iskreno upam, da bomo vsi ti mladi, ki smo bili prisotni, a tudi tisti, ki niso bili tam, upoštevali papežev nasvet, še predvsem po teh dveh letih, ki sta bili za veliko najstnikov temni.”

Mateja, drzna lisica: “Najbolj, kar mi je ostalo v srcu o papeževih besedah, je bilo to, da tudi če se nam velikokrat zdi, da smo sami, v resnici to nismo nikoli. Zaradi karantene smo se morali odpovedati vsem družbenim dejavnostim, ki so bile pomemben del našega vsakdana. Ko pa zaradi tega nismo smeli srečevati ljubljenih, smo res razumeli pravi pomen, ki ga ima vsak trenutek, vsaka dobra beseda, vsak objem.”

Noemi: “Najbolj se me je dotaknil papežev govor o strahu: če strahove delimo ali zaupamo drugi osebi, nam bo laže. Večkrat se nam lahko zdi, da je stvar, ki se je bojimo, ogromna … in ne vidimo čez. Če pa jo delimo, nam lahko drugi pomagajo, da si jo ogledamo z različnih zornih kotov in strani. In lahko nas dvignejo, da se nam razširi pogled na pomočnike, rešitve, ki jih imamo ob strani in ki nas lahko usmerijo na pravo pot.”

Jakob, radovedni gams: “Zelo me je presenetilo to, da se nas je na trgu zbralo kar 80.000. Nisem si mislil, da je toliko mladih, ki komaj čakajo, da bi srečali papeža Frančiška.”

Voditelji Andrej, poslušni bober, Chiara, dobrosrčna sova in Ivana, sočutna puma: “Na izkušnjo verjetno gledamo z drugačnimi očmi kot naši varovanci, a kljub temu nismo nič manj navdušeni. Včasih je naša vloga zahtevna in se počutimo osamljene, kot da stalno veslamo proti toku. Ob takih priložnostih pa postane jasno, da je veliko drugih voditeljev in vzgojiteljev v podobni situaciji, ki kljub vsemu vztrajajo in svoj prosti čas namenjajo mladim in jim pomagajo, da dosežejo svoj potencial. Všeč nam je bil tudi naslov romanja – #seguimi. Nanašal se je na odlomek Sv. pisma, ko Jezus povabi Simona Petra, naj mu sledi. Ta beseda nas je zelo nagovorila zaradi več razlogov, a najbolj zato, ker gre za vabilo in ne za ukaz. Vabilo je tako zasnovano, da jasno kaže, da nas Jezus ne pusti samih in da nam je vedno ob strani. Tudi voditelji skušamo slediti temu načelu, da dajemo zgled in da vzgajamo z našim vedenjem, zato nas je to še posebej nagovorilo.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme