Enakovrednost vseh jezikovnih skupin je prihodnost za Kanalsko dolino

Tudi tam je glavna tematika gospodarska kriza, ki prizadane še posebno mlade, tako da so prisiljeni iskati delo daleč od lastnega doma. Osnova za preobrat je tudi v ovrednotenju jezikov vseh jezikovnih skupnosti, ki tam živijo. Pogoji so ugodni in veliko se lahko naredi, če vlada medsebojno spoštovanje in zavedanjo o skupnem domu. Tak je bil povzetek včerajšnjega srečanja v Ukvah, kjer sta se kandidatinji SSk v okrožju Tolmeč Anna Wedam in Katja Dolhar srečali z občani. Spremljali sta ju deželna predsednica SSk Fulvia Premolin in pokrajinski tajnik SSk Julijan Čavdek. Srečanja se je udeležil tudi župan Aleksander Oman.
Predsednica Premolin je na začetku na kratko predstavila delovanje stranke in njeno zavzemanje za pravice slovenske manjšine ter odprtost, da v Deželnem svetu zastopa pravice tudi nemške jezikovne skupnsoti v Kanalski dolini. Julijan Čavdek je podčrtal pomen sodelovanja med manjšinami in poročal o poteku skupščine EFA, kjer je ravno to politično sodelovanje glavna tematika. V nadaljevanju sta se predstavili obe kandidatki. Domačinka Anna Wedam je veliko poudarila potrebo, da se oblikuje taki šolski sistem, ki bi ovrednotil vse krajevne jezikovne skupnosti. Večjezična specifika je bogastvo in moč, ker odraža to kar je teritorij. Na tak način bo celotno območje bolj zanimivo tudi za evropske dimenzije, kjer bi se lahko našlo prepotrebna sredstva za prihodnji zagon. Katja Dolhar je najprej povedala, da jo na Kanalsko dolino vežjo otroška leta, nato pa je poudarila pomen športno-turistične ponudbe, ki v Kanalski dolini še ni popolnoma izkoriščena.
Po predstavitvah se je med udeleženci razvil pogovor, iz katerega je izšlo prepričanje, da bo dober rezultat liste SSk v Kanalski dolini tudi izhodišče za primerno zastopansot interesov in potreb tamkajšnjih skupnosti v Deželnem svetu.

Na včerajšnjem volilnem shodu stranke SSk v Ukvah je bilo veliko govora o rešitvah in predlogih za gospodarski in družbeni razvoj Kanalske doline.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme