Enakopravnost pomeni medsebojno spoštovanje

Februar je že mimo in pred nami je dan, ko se v več državah na svetu praznuje mednarodni dan žena. Praznik je na začetku 20. stoletja imel poseben pomen za vse pripadnice nežnejšega spola, ki so se borile proti patriarhalnim družbam in za enakopravnost žensk. Do leta 2020 pa se je namen praznovanja spremenil, kot so se spremenili odnosi med spoloma. Kljub napredku na vseh področjih pa ostaja enakopravnost žensk pereča tematika današnje družbe.
V demokratičnem prostoru, v katerem živimo, smo vsaj na prvi pogled vsi svobodni izbrati svojo pot, tako poslovno kot življenjsko; v teoriji lahko vsaka ženska postane predsednica države, lastnica blagovne znamke, dobra mama ali le zvesta žena. Nekatere se rodijo s posebnim materinskim in družinskim čutom, zaradi katerega si v življenju postavijo družino kot najvišji cilj, druge pa sanjajo o briljantni karieri, kot CEO, največje blagovne znamke na svetu ali poslanke domače države v Evropskem parlamentu. Pri tem pa še vedno obstaja nešteto primerov žensk, ki se ne počutijo dovolj sposobne, da bi zasledovale lastne, visoko postavljene cilje, različni primeri diskriminacije s strani moških, ki na tak ali drugačen način onemogočijo tudi zelo sposobnim ženskam, da dosežejo visoke položaje v družbi, ali še najbolj pogosta zloraba ženske delovne sile tako na delovnih mestih kot doma. Žal so tudi v visoko civiliziranem svetu, v katerem živimo, preveč pogosti umori s strani frustriranih partnerjev nedolžnih deklet in žensk.
V zadnjih desetletjih pa so vedno bolj pogosti tudi nasprotni primeri, ko ženske zahtevajo popolno nadvlado in na neprimeren način uporabljajo prepričanja feministk. Trenutne ekonomske razmere in višina povprečne plače ne dovoljujejo, da bi se ženske, katerih najvišji cilj je družina, popolnoma posvetile otrokom in domu, saj sta dve plači v večini primerov nujno potrebni. Verjetno zaradi tega so nekatere na napačen način tolmačile termin “ženske enakopravnosti”, ki ne pomeni možnost opravljanja vseh dejavnosti, ki jih po navadi počenjajo moški, in obratno. Nesmiselno je, da se ženska pači in izkrivlja naravno dane lastnosti, zato da pripadnikom nasprotnega spola dokaže samostojnost, moč ali suverenost. Počasi se opušča najpomembnejša značilnost, ki razlikuje pripadnike obeh spolov, in sicer ženska možnost rojevanja novega življenja. Če bi dobro mamo cenili na tak način, kot družba ceni uspešnega “influencerja”, bi bil to pomemben korak v smeri ženske enakopravnosti, saj bi mlado dekle ponosno zasledovalo tudi bolj preproste cilje. Dvajsetletnica bi se svobodno odločila, kaj in kako s svojim življenjem; sorodniki, prijatelji in znanci pa bi čisto na kogarkoli gledali brez predsodkov glede službene ali družinske kariere.
Vse od 18. stoletja dalje se v različnih krajih sveta sprejemajo raznorazni zakoni v prid ženski in njenim pravicam; enakopravnosti žensk pa ne bomo uveljavile s pravnimi ukrepi. Pravično obnašanje do nežnejšega spola lahko dosežemo le z medsebojnim spoštovanjem.

Preberi tudi

Državna meja nas deli

Uvodnik

Ostanimo povezani!

Uvodnik

Ostanimo povezani!

18.03.2020
Vrnitev Narodnega doma

Aktualno

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme