Enajsti Arteden v Lonjerju

“Medtem ko smo v prejšnjih letih imeli v gosteh več slikarjev in se omejili na vizualno umetnost, smo se letos odločili za druge oblike umetnosti, saj je prav inovativnost cilj Artedna. Tako smo vsak dan ob 18. uri prirejali srečanje z umetniki, na katerem so imeli priložnost, da občinstvu sami povejo, s čim se ukvarjajo, brez posrednikov ali kritikov, ki ocenijo njihovo delo. Vsakič se je sprožila debata, ki je bila zelo sproščena in neformalna, na kar smo tudi ciljali. Za spremembo smo končno predstavitev in razstavo pripravili na različnih lokacijah”, je dejala Darja Kodrič, predsednica Slovenskega kulturnega društva Lonjer – Katinara, ki je bila z letošnjo izvedbo Artedna zadovoljna.
Na letošnjem, enajstem Artednu je sodelovalo pet umetnikov: plesalka Daša Grgič, fotografinja Yoshimi Yokoyama, glasbenik Tomaž Nedoh, slikar Zoran Rožič in pesnik Roberto Dedenaro, ki so cel teden ustvarjali v Lonjerju, vsak dan pa je bil namenjen enemu izmed njih. Tako so jih obiskovalci pobliže spoznali in bili priča, kako poteka ustvarjalni proces vsakega umetnika.
Od ponedeljka, 1., do petka, 5. julija, so v jutranjih urah potekale otroške delavnice pod mentorstvom umetnikov Artedna, v večernih urah pa je Mirna Viola vodila delavnico digitalne fotografije za začetnike. Prvi dan se je popoldan predstavil glasbenik Tomaž Nedoh, zvečer pa je nastopil Ansambel trobil “San Paolino” iz Ogleja z govornico Marino Bressan. V torek so obiskovalci spoznali Zorana Rožiča, prisluhnili predstavitvi knjige Diane Bošnjak “Mondi paralleli”, s katero je vodila pogovor novinarka Poljanka Dolhar, zvečer pa je nastopil pevski zbor Tončka Čok iz Lonjerja pod vodstvom Manuela Purgerja. Umetnica Yoshimi Yokoyama se je predstavila v sredo, naslednji dan pa je bil namenjen plesalki in koreografinji Daši Grgič. Pod njenim vodstvom je nastopila tudi združena skupina za sodobni ples Vrtojba, Jasna Merku' pa je podala utrinke z letošnjega Beneškega bienala. Srečanje s pesnikom Dedenarom je potekalo v petek, medtem ko je bila sobotna sklepna razstava letos bolj dinamična in razgibana.
Umetniki so letos skupno izoblikovali sklepni performans, v katerem so prišle do izraza posamezne zvrsti preko simbolike čopiča, saksofona, giba, fotografskega aparata in besed, ki so se spojili v skupen, doživet in harmoničen ples. Vsi prostori so bili prežeti z umetnostjo: od plesnega performansa Daše Grgič “BodyunTitled” do pesniške inštalacije Roberta Dedenara “Kamni so besede”, Nedohovega “Stenčnika”, fotografske oz. slikarske razstave Zorana Rožiča in Yoshimi Yokoyama ter diaprojekcije fotografij Marca Civardija. Obiskovalci so se sprehajali po prostorih in občudovali, kaj so umetniki ustvarili v enem tednu ob skupnem druženju. V telovadnici so bili izobešeni otroški izdelki, fotografije iz jutranjih delavnic in ropotuljice ter glasbila, ki so jih izdelali z Nedohom. Tudi sobotni gledalci so lahko pustili svojo sled na Artednu, in sicer v umetniškem kotičku.
Daša Grgič pove preko plesnega performansa marsikaj o telesu: “Telo v gibanju noče reševati nikakršnega notranjega konflikta, temveč postane simbol spoznavanja telesnosti, ki se poraja neutemeljeno; vabi nas k odkrivanju nečesa, kar je lahko več kot samo to, kar se zdi, da je, in nam hkrati pripoveduje o nečem, kar je lahko to… in še to… ”.
Arteden je potekal pod pokroviteljstvom Občine Trst, Pokrajine Trst, Avtonomne dežele FJK, Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, v sodelovanju z Zvezo slovenskih kulturnih društev, s Kulturnim društvom za umetnost Kons, Foto video Trst 80, z Mladinskim združenjem Lonjer – Katinara in s Pihalnim orkestrom Ricmanje. Darja Kodrič se je zahvalila Marcu Civardiju, ki preko fotokrožka sodeluje že vrsto let in je tudi tokrat ovekovečil celotno delovanje Artedna, ter predsednici Konsa Jasni Merku'.
Metka Šinigoj

Raznoliko in razgibano umetniško ustvarjanje

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme