Ena pesem (One Song) Belgijke Miet Warlop in druga izdaja Baletnih noči

Piše: Davorin Devetak Fotografije: Michiel Devijver

Cankarjev dom in SNG Opera in balet Ljubljana

Cankarjev dom Ljubljana ponuja kar nekaj nenavadnih poslastic. V torek, 21., in sredo, 22. 5., ob 19.30 gostuje v Linhartovi dvorani za abonma Veličastni (in izven) belgijska produkcija NTGent Ena pesem (One Song) vizualne umetnice Miet Warlop. V pravi mojstrski “vaji v ponavljanju” plesalci plešejo, glasbeniki igrajo, športniki tekmujejo, navijači navijajo in vsi nenehno pojejo. Nastopajoči med poustvarjanjem ene in iste skladbe, v neskončnem ponavljanju in ob hkratnem izvajanju rigorozne gimnastike do onemoglosti preizkušajo meje vzdržljivosti. V četrtem delu cikla Zgodovine(a) gledališča IV ponuja belgijska režiserka in scenografinja vznemirljivo izkušnjo študija absurda, hipnotičnega rituala o slovesu, življenju in smrti.

Od 16. do 19. 6. bo na vrsti 2. Mednarodni plesni festival Baletne noči v priredbi Cankarjevega doma ter SNG Opera in balet Ljubljana. Kot so na tiskovni konferenci povedali vodilni obeh ustanov, direktorica CD Uršula Cetinski, odgovorna Aleš Drenik in Andrej Jaklič, direktor SNG Opere in baleta Staš Ravter ter umetniški vodja Renato Zanella, bo po lanskem uspehu druga izdaja praznika klasičnega in sodobnega plesa posvečena legendarnemu plesalcu in koreografu Vaclavu Nižinskemu (1889–1950).

Ob dokumentarcu Nižinski, duša v izgnanstvu (2000) francoske režiserke Elisabeth Kapnist (Kosovelova dvorana CD, 13. 6. ob 19.30) in odprtju razstave Nižinski, posvečen v ples (velika sprejemna dvorana CD, 16. 6. ob 18.00) se bodo zvrstili štirje izredni dogodki (vedno ob 20.00). V nedeljo, 16. 6., bo v Gallusovi dvorani CD festival odprl Romunski narodni balet iz Bukarešte z baletom v treh dejanjih Rajmonda po klasiki koreografa Mariusa Petipaja in kar 68 plesalci ter v režiji in koreografiji Makija Asamija. V ponedeljek, 17. 6., bo baletni ansambel in orkester SNG Opera in balet Ljubljana uprizoril na lastnem sedežu Trnuljčico, balet v dveh dejanjih Ireka Mukhamedova spet po Petipaju. Pravljično lepoto klasičnega dela bodo pričarali tudi glasbeniki pod taktirko dirigenta Arytona Desimpelaereja. V torek, 18. 6., bo v Linhartovi dvorani CD nastopil Latvijski narodni balet z baletom Nižinski koreografa Marca Goeckeja. S pomočjo Chopina in Debussyja bo večkrat nagrajeni koreograf minimalistično interpretiral parabolo rusko-francoskega plesnega mita. In kot zadnje bo sredo, 19. 6., v Gallusovi dvorani CD na sporedu Romeo in Julija, balet v dveh dejanjih Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca z Reke. Koreograf Jiří Bubeníček bo upodobil vedno aktualno igro kontrastov in čustev med ljubeznijo in prezirom. Vse informacije tudi za (spletni) nakup vstopnic na spletni strani: www.cd-cc.si.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme